• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
29°Bratislava

Biely dom: Biden sa rozhodne nesťahuje z boja o znovuzvolenie

  • 21:24 03.07.2024
  • Washington
Biely dom: Biden sa rozhodne nesťahuje z boja o znovuzvolenie

Americký prezident Joe Biden určite nesťahuje svoju kandidatúru v novembrových prezidentských voľbách, uviedla v stredu hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a stanice CNN.

Kandidujem. Som lídrom Demokratickej strany. Nikto ma nevytlačí,“ sprostredkoval prezidentove vyjadrenia na sociálnej sieti X jeden z jeho spolupracovníkov. Biden odoláva nátlaku v radoch Demokratickej strany, aby po minulotýždňovom nepresvedčivom výkone v predvolebnej debate s Trumpom stiahol kandidatúr.

Šéf kancelárie Bieleho domu Jeff Zients v stredu uviedol, že niekoľko dní od štvrtkovej debaty medzi Bidenom a možným republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom v Atlante boli náročné.

Prezident v stredu o 18.30 miestneho času (vo štvrtok 0.30 h SELČ) sa stretne s demokratickými guvernérmi štátov USA (časť sa pripojí pomocou videokonferencie), aby ich ubezpečil, že je na výkon funkcie spôsobilý.

Bidenov slabý výkon v debate vyvolal obavy aj medzi jeho podporovateľmi. Mnohí pochybujú, či je dostatočne silným demokratickým kandidátom, ktorý by sa mal v novembrových voľbách postaviť Trumpovi. Biely dom tiež v stredu uviedol, že Biden od februára neabsolvoval lekársku prehliadku.

Biden podľa prieskumu Siena College Research Institute, ktorý v stredu zverejnil denník New York Times (NYT), zaostáva za Trumpom o šesť percent. Respondentovi sa pýtali po štvrtkovej debate a Biden v ňom získal 43 percent, zatiaľ čo Trumpa podporilo 49 percent účastníkov. „Ide o najvyšší náskok, aký pán Trump v prieskume Times/Siena zaznamenal od roku 2015,“ uviedol NYT.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trumpovi právnici požiadali o pozastavenie konania vo veci tajných dokumentov

Trumpovi právnici požiadali o pozastavenie konania vo veci tajných dokumentov

DNES - 8:10Zahraničné

Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa požiadali v piatok sudcu o čiastočné pozastavenie konania, v ktorom je Trump obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu.

Na summite NATO predstavia plán

Na summite NATO predstavia plán "mosta k členstvu" pre Ukrajinu

DNES - 7:15Zahraničné

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán "mosta k členstvu" pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

Influencer Andrew Tate môže opustiť Rumunsko, nie však EÚ

VČERA - 19:02Zahraničné

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii.

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

Putin uviedol podmienky ukončenia vojny na Ukrajine

VČERA - 17:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin rokoval v piatok s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine.

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

Starmer: Británia musí znovu objaviť svoju identitu

VČERA - 16:29Zahraničné

Nový britský premiér Keir Starmer v piatok prisľúbil, že bude bojovať za obnovenie dôvery v politiku a slúžiť všetkým občanom. Británia musí podľa neho znovu objaviť svoju identitu.