• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 6.7.2024Meniny má Patrícia, Patrik
25°Bratislava

Koaliční politici reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu

  • 21:48 03.07.2024
  • Bratislava
Koaliční politici reagujú na rozhodnutie Ústavného súdu

Ústavný súd nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien.

Ústavný súd (ÚS) SR nekonštatoval rozpor s ústavou ani v jednom prípade kľúčových zmien, na ktorých je založená filozofia nedávno schválených trestných kódexov. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti v reakcii na stredajšie rozhodnutie ÚS SR.

Úpravy trestných sadzieb, premlčacie doby, výšky škody alebo zrušenie špeciálnej prokuratúry sú plne v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a rovnako tiež legislatívny proces schvaľovania Trestného zákona,“ zdôraznil Susko. Nemôžu byť preto podľa jeho slov žiadne pochybnosti, že SR má moderné trestné kódexy porovnateľné s vyspelými európskymi demokraciami.

Nález ÚS SR považuje za jasný dôkaz, že sa bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová a opozícia mýlili. „Opozícia utrpela ďalšiu prehru a mala by sa zodpovedať za rozoštvávanie spoločnosti a ohováranie Slovenska v Bruseli, ktoré na konci dňa viedli k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica,“ dodal.

Podľa Šutaja Eštoka rozhodnutie ÚS berie vietor z plachiet súčasnej opozície

Rozhodnutie ÚS SR berie vietor z plachiet súčasnej opozície, keďže potvrdilo, že proces prijímania zákona, ani zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry neboli v rozpore s Ústavou SR. V reakcii na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR to uviedol predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok.

Rozhodnutie Ústavného súdu týmto teda berie vietor z plachiet predstaviteľom súčasnej opozície a usvedčuje ich, že účelovo zavádzali ľudí a umelo živili protesty, ktorých cieľom bolo v tom čase jediné - podpora Ivana Korčoka,“ zdôraznil Šutaj Eštok. Je podľa neho najvyšší čas, aby opozícia začala rešpektovať mandát vlády, realizáciu jej politiky, ktorý pochádza z výsledkov slobodných a demokratických volieb. Deklaroval pripravenosť na konštruktívnu kritiku z radov opozície.

ÚS SR rozhodol, že Slovensko bude mať štandardný Trestný zákon ako ostatné štáty Európy, uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Zneužívanie práva a drakonické tresty bez dôrazu na nápravu škody a správania, manipulácia trestných konaní bez dôkazov založených len na výpovedi jedného kajúcnika nikdy do demokratickej a civilizovanej spoločnosti nepatrili,“ zdôraznil. Rozhodnutie Ústavného súdu SR vníma ako porážku opozície a bývalej prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) zdôraznila, že podľa Ústavného súdu vláda konala v súlade s ústavou. „Po tomto rozhodnutí by mala opozícia nechať pracovať vládu a prispieť k upokojeniu vyhrotenej situácie na Slovensku, ktorú šesť mesiacov vyvolávala na slovenských námestiach,“ podotkla na sociálnej sieti.

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však nie. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Gröhling: Premiér zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií

Gröhling: Premiér zneužil sviatok na šírenie nenávisti a bičovanie emócií

DNES - 9:26Domáce

Predseda vlády kritizoval progresívne a liberálne ideológie, hovoril o potrebe postavenia silnej hrádze voči nim.

Rodina po rozvode: Plnohodnotné detstvo môžu deti zažiť aj v neúplnej rodine

Rodina po rozvode: Plnohodnotné detstvo môžu deti zažiť aj v neúplnej rodine

DNES - 9:03Domáce

Deti môžu zažiť plnohodnotné detstvo a dospievanie aj v neúplnej rodine.

Požiar v psychiatrickej nemocnici: Na mieste zasahovalo 19 hasičov

Požiar v psychiatrickej nemocnici: Na mieste zasahovalo 19 hasičov

DNES - 6:48Domáce

Pri požiari v psychiatrickej nemocnici v Pezinku sa zranila jedna osoba.

Šimečka vyzval premiéra, aby prestal urážať státisíce voličov

Šimečka vyzval premiéra, aby prestal urážať státisíce voličov

DNES - 6:12Domáce

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vyzval premiéra Roberta Fica, aby prestal urážať státisíce voličov, ktorí si vo voľbách vybrali myšlienky slobody, rovnosti a lepšej budúcnosti pre našu vlasť.

Turistika si na magistrále poranila nohu, letel po ňu vrtuľník

Turistika si na magistrále poranila nohu, letel po ňu vrtuľník

VČERA - 19:19Domáce

Na miesto vyslali leteckých záchranárov.