• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 7.7.2024Meniny má Oliver
28°Bratislava

Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

  • 19:39 04.07.2024
  • Bratislava
Analytik upozorňuje: Takto sa budú vyvíjať ceny na slovenských čerpacích staniciach

Ceny pohonných hmôt na Slovensku v minulom týždni pokračovali v raste.

Ceny nafty vzrástli o 0,98 %, teda o 0,015 eura za liter a dosiahli ceny 1,538 eura/l. Ceny benzínu vzrástli mierne prudšie o 1,44 %, teda o 0,023 eura za liter a dosiahli cenu 1,622 eura/l. Ceny na slovenských čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast, uviedol vo štvrtok analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Ceny veľkoobchodných palív v Rotterdame pokračovali v raste, čo naznačuje pokračujúci nárast cien pohonných hmôt aj na slovenských čerpacích staniciach. Motoristická sezóna je v plnom prúde a ceny na našich čerpacích staniciach ešte majú priestor na ďalší rast,“ uviedol analytik.

Ropa podľa neho v danom týždni pokračovala v raste a dosiahla cenu 86,41 dolára (80,01 eura) za barel (1 barel = 159 litrov) ropy Brent, čo bolo o 1,37 % viac ako v minulom týždni. Ceny pritom reagovali primárne na zvýšené geopolitické napätie na Blízkom východe, ale aj na silnejší dopyt v Číne a v Európe. „Ceny v súčasnosti vidíme taktiež mierne vyššie na úrovni 86,87 dolára (80,44 eura),“ dodal.

Prekvapujúca bola podľa Nemkyho zmena zásob v Spojených štátoch, kde bol zaznamenaný najväčší pokles od konca vlaňajšieho júla. Dodal, že americké zásoby ropy klesli o 12 miliónov barelov za týždeň, čo naznačuje výrazné oživenie dopytu aj exportov. Sezónnosť sa podľa neho prejavila neskôr, keďže v minulých týždňoch prevažovali obavy o slabý dopyt z USA.

Nemky však podotkol, že makroekonomická situácia nie je dostatočne pozitívna na ďalšiu podporu rastu cien ropy. Slabšie údaje z trhu práce a indexu nákupných manažérov v sektore služieb a výroby zvýšili obavy o slabý dopyt po pohonných hmotách.

Výhľad na ropu ostáva v strede sezóny neistý, keďže sme síce videli mierne nižší dopyt zo začiatku najmä v Spojených štátoch, avšak nedávne dáta naznačujú dobiehanie zameškaného. Na druhej strane však prichádzajúce makroekonomické dáta naznačujú mierne spomalenie ekonomiky, čo samozrejme vytvára potenciálnu neistotu o budúcom dopyte po pohonných hmotách od spotrebiteľov,“ uzavrel analytik.

(1 EUR = 1,0758 USD)

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erik Tomáš chce diskutovať s SNS o minimálnych dôchodkoch, no bez podmienok

Erik Tomáš chce diskutovať s SNS o minimálnych dôchodkoch, no bez podmienok

DNES - 13:27Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš je pripravený diskutovať o návrhoch strany SNS na zmeny v minimálnych dôchodkoch, no iba vo vnútri koalície a bez predbežných podmienok.

Premiér sa v pondelok oboznámi s priebehom žatvy

Premiér sa v pondelok oboznámi s priebehom žatvy

DNES - 11:37Ekonomické

Fico navštívi poľnohospodárske družstvo Agro Voderady v Slovenskej Novej Vsi.

Zákaz klietkových chovov neprežije asi 15 % českých hydinárov

Zákaz klietkových chovov neprežije asi 15 % českých hydinárov

VČERA - 13:22Ekonomické

Napriek tomu, že k zákazu klietkových chovov má dôjsť až v roku 2027, upustilo od nich už približne 45 % českých hydinárov.

Expert upozornil na nafúknutie bubliny s akciami, potenciál vidí v Európe

Expert upozornil na nafúknutie bubliny s akciami, potenciál vidí v Európe

VČERA - 10:23Ekonomické

Na akciových trhoch dochádza k nafúknutiu bubliny najmä v dôsledku silnej dôvery v technologický rast, špekulácií s kryptomenami a extrémnej koncentrácie akciových indexov.