Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept
- 10:19 05.07.2024
- Bratislava
Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.
Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.
Na domácu kuchyňu nedá dopustiť
Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.
ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky
Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com
Ingrediencie:
150 g cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g zemiakov
200 g červenej šošovice
150 ml smotany na šľahanie
2 špekáčiky
2 PL panenského olivového oleja
1 PL jablčného octu
1 ČL zemiakového škrobu
1 ČL majoránky
1 ČL mletej rasce
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
muškátový orech
čerstvý kôpor
Postup:
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.
Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.
Ako značky zavádzajú: Čo ste možno o teplovzdušných fritézach nevedeli
Kuchynský pomocník, ktorý sa ocitá na linkách čoraz väčšieho počtu domácností, v skutočnosti nemá takú kapacitu ako uvádzajú niektorí výrobcovia.
Odsúdení na samotu: Ľudia s takouto osobnosťou častejšie ostávajú sami
Tí, ktorí prežívajú podstatnú časť života v osamení, majú podľa vedcov spoločné tri povahové črty.
Rusko predstavilo novú zbraň 'brokomet'
Nová zbraň pripomína raketomety kaťuša z druhej svetovej vojny.
Nový typ podvodu: Nevyžiadané balíky oberajú ľudí o peniaze
Balíky plné kúskov látky a nepotrebného tovaru prekvapili Austrálčanov. Takto môžu obete prísť o peniaze.
Brad Pitt a Angelina Jolieová sa po ôsmich rokoch dohodli na rozvode
Americkí herci Brad Pitt a Angelina Jolieová v pondelok podľa magazínu People podpísali rozvodové vyrovnanie. Ide o zlom v tomto osem rokov trvajúcom súdnom spore.