Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept
- 10:19 05.07.2024
- Bratislava
![Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251406/o_phpnTBpbA.jpg)
Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.
Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.
Na domácu kuchyňu nedá dopustiť
Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.
ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky
Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com
Ingrediencie:
150 g cibule
3 strúčiky cesnaku
200 g zemiakov
200 g červenej šošovice
150 ml smotany na šľahanie
2 špekáčiky
2 PL panenského olivového oleja
1 PL jablčného octu
1 ČL zemiakového škrobu
1 ČL majoránky
1 ČL mletej rasce
2 bobkové listy
soľ a čierne korenie
muškátový orech
čerstvý kôpor
Postup:
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.
Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.
![6 kuchynských vecí, ktoré by ste nemali vyhadzovať. Takto ich využijete](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251477/s_hX49ab1.jpg)
6 kuchynských vecí, ktoré by ste nemali vyhadzovať. Takto ich využijete
Dobre si rozmyslite, či tieto predmety hodíte do koša, pretože môžu mať v domácnosti ešte nový účel.
![Súkromný detektív upozorňuje: Toto sú tri znaky, že váš vzťah skončí rozchodom alebo rozvodom](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251447/s_php842TUE.jpg)
Súkromný detektív upozorňuje: Toto sú tri znaky, že váš vzťah skončí rozchodom alebo rozvodom
Vďaka sledovaniu párov dokázal súkromný detektív odhaliť neklamné znaky toho, kedy je vzťah pred krachom.
![Pozor na nový typ podvodu, ohrození sú majitelia jednej značky mobilu](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251437/s_phpR146Rm.jpg)
Pozor na nový typ podvodu, ohrození sú majitelia jednej značky mobilu
Majitelia týchto zariadení by mali byť obzvlášť obozretní.
![Ako pripraviť zdravú a chutnú bazovú šťavu: S týmto receptom to dokáže naozaj každý](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251449/s_phpZVo9O7.jpg)
Ako pripraviť zdravú a chutnú bazovú šťavu: S týmto receptom to dokáže naozaj každý
Za studena pripravená bazová šťava je nielen chutná, ale má aj liečivé účinky a pomáha s očistou organizmu.
![Toto sú vysnívané krajiny: Top 10 miest, kam sa chcú ľudia najčastejšie presťahovať](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251423/s_pgvIySB.jpg)
Toto sú vysnívané krajiny: Top 10 miest, kam sa chcú ľudia najčastejšie presťahovať
Toto je 10 krajín, do ktorých sa chce presťahovať veľká časť populácie.