• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.1.2025Meniny má Drahoslav
Bratislava

Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

  • 10:19 05.07.2024
  • Bratislava
Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.

Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.

Na domácu kuchyňu nedá dopustiť

Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.

ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky

Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com

Ingrediencie:

150 g cibule

3 strúčiky cesnaku

200 g zemiakov

200 g červenej šošovice

150 ml smotany na šľahanie

2 špekáčiky

2 PL panenského olivového oleja

1 PL jablčného octu

1 ČL zemiakového škrobu

1 ČL majoránky

1 ČL mletej rasce

2 bobkové listy

soľ a čierne korenie

muškátový orech

čerstvý kôpor

Postup:

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.

Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako značky zavádzajú: Čo ste možno o teplovzdušných fritézach nevedeli

Ako značky zavádzajú: Čo ste možno o teplovzdušných fritézach nevedeli

VČERA - 21:30Zaujímavosti

Kuchynský pomocník, ktorý sa ocitá na linkách čoraz väčšieho počtu domácností, v skutočnosti nemá takú kapacitu ako uvádzajú niektorí výrobcovia.

Odsúdení na samotu: Ľudia s takouto osobnosťou častejšie ostávajú sami

Odsúdení na samotu: Ľudia s takouto osobnosťou častejšie ostávajú sami

21:57 02.01.2025Zaujímavosti

Tí, ktorí prežívajú podstatnú časť života v osamení, majú podľa vedcov spoločné tri povahové črty.

Rusko predstavilo novú zbraň 'brokomet'

Rusko predstavilo novú zbraň 'brokomet'

11:01 02.01.2025Zaujímavosti

Nová zbraň pripomína raketomety kaťuša z druhej svetovej vojny.

Nový typ podvodu: Nevyžiadané balíky oberajú ľudí o peniaze

Nový typ podvodu: Nevyžiadané balíky oberajú ľudí o peniaze

18:21 01.01.2025Zaujímavosti

Balíky plné kúskov látky a nepotrebného tovaru prekvapili Austrálčanov. Takto môžu obete prísť o peniaze.

Brad Pitt a Angelina Jolieová sa po ôsmich rokoch dohodli na rozvode

Brad Pitt a Angelina Jolieová sa po ôsmich rokoch dohodli na rozvode

10:38 31.12.2024Zaujímavosti

Americkí herci Brad Pitt a Angelina Jolieová v pondelok podľa magazínu People podpísali rozvodové vyrovnanie. Ide o zlom v tomto osem rokov trvajúcom súdnom spore.