• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 8.7.2024Meniny má Ivan
28°Bratislava

Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

  • 10:19 05.07.2024
  • Bratislava
Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.

Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.

Na domácu kuchyňu nedá dopustiť

Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.

ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky

Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com

Ingrediencie:

150 g cibule

3 strúčiky cesnaku

200 g zemiakov

200 g červenej šošovice

150 ml smotany na šľahanie

2 špekáčiky

2 PL panenského olivového oleja

1 PL jablčného octu

1 ČL zemiakového škrobu

1 ČL majoránky

1 ČL mletej rasce

2 bobkové listy

soľ a čierne korenie

muškátový orech

čerstvý kôpor

Postup:

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.

Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
6 kuchynských vecí, ktoré by ste nemali vyhadzovať. Takto ich využijete

6 kuchynských vecí, ktoré by ste nemali vyhadzovať. Takto ich využijete

DNES - 7:10Zaujímavosti

Dobre si rozmyslite, či tieto predmety hodíte do koša, pretože môžu mať v domácnosti ešte nový účel.

Súkromný detektív upozorňuje: Toto sú tri znaky, že váš vzťah skončí rozchodom alebo rozvodom

Súkromný detektív upozorňuje: Toto sú tri znaky, že váš vzťah skončí rozchodom alebo rozvodom

VČERA - 21:34Zaujímavosti

Vďaka sledovaniu párov dokázal súkromný detektív odhaliť neklamné znaky toho, kedy je vzťah pred krachom.

Pozor na nový typ podvodu, ohrození sú majitelia jednej značky mobilu

Pozor na nový typ podvodu, ohrození sú majitelia jednej značky mobilu

VČERA - 20:03Zaujímavosti

Majitelia týchto zariadení by mali byť obzvlášť obozretní.

Ako pripraviť zdravú a chutnú bazovú šťavu: S týmto receptom to dokáže naozaj každý

Ako pripraviť zdravú a chutnú bazovú šťavu: S týmto receptom to dokáže naozaj každý

VČERA - 8:02Zaujímavosti

Za studena pripravená bazová šťava je nielen chutná, ale má aj liečivé účinky a pomáha s očistou organizmu.

Toto sú vysnívané krajiny: Top 10 miest, kam sa chcú ľudia najčastejšie presťahovať

Toto sú vysnívané krajiny: Top 10 miest, kam sa chcú ľudia najčastejšie presťahovať

20:53 06.07.2024Zaujímavosti

Toto je 10 krajín, do ktorých sa chce presťahovať veľká časť populácie.