• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
Bratislava

Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

  • 10:19 05.07.2024
  • Bratislava
Prívarková klasika od Lenivej kuchárky: Vyskúšajte jej overený recept

Pamätáte sa, ako chutilo leto u babičky? Šťavnaté rajčiny, papriky dozreté na slnku či koláče plné sladkého ovocia. Všetky tieto chute i vône si môžete pripomenúť vďaka receptom od Lenivej kuchárky.

Pokiaľ patríte k milovníkom leta a tradičnej slovenskej kuchyne, určite si zamilujete recepty od známej foodblogerky a autorky niekoľkých kuchárskych kníh, Veroniky Čopíkovej. Pod prezývkou Lenivá kuchárka už niekoľko rokov pripravuje jednoduché, no veľmi chutné recepty, ktoré by v lete nemali chýbať ani na vašom stole.

Na domácu kuchyňu nedá dopustiť

Hoci sa Lenivá kuchárka k vareniu a pečeniu dostala až po vysokej škole, rýchlo sa pre ňu stali obľúbenou formou meditácie. Tajomstvom úspechu sú pre ňu kvalitné ingrediencie a rýchla príprava. Jej šošovicový prívarok je dôkazom, že recepty našich starých mám tu budú s nami večne. Dobrú chuť.

ŠOŠOVICOVÝ PRÍVAROK podľa Lenivej kuchárky

Foto: Oksana Mizina/Shutterstock.com

Ingrediencie:

150 g cibule

3 strúčiky cesnaku

200 g zemiakov

200 g červenej šošovice

150 ml smotany na šľahanie

2 špekáčiky

2 PL panenského olivového oleja

1 PL jablčného octu

1 ČL zemiakového škrobu

1 ČL majoránky

1 ČL mletej rasce

2 bobkové listy

soľ a čierne korenie

muškátový orech

čerstvý kôpor

Postup:

V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, osolíme, zalejeme horúcou vodou (500 ml) a varíme prikryté na miernom plameni 10 minút. Následne pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a rascou. Prilejeme 500 ml horúcej vody, premiešame a pridáme bobkové listy. Prikryté varíme asi 20 minút, kým nie sú zemiaky a šošovica mäkké.

Do prívarku prelisujeme strúčiky cesnaku, prilejeme smotanu na šľahanie, do ktorej sme rozhabarkovali zemiakový škrob. Premiešame a povaríme ešte pár minút. Na záver do prívarku nastrúhame štipku muškátového orecha, dochutíme soľou, čiernym korením a vmiešame hrsť nasekaného čerstvého kôpru. Podľa chuti pridáme jablčný ocot. Prívarok servírujeme so špekáčikmi, ktoré vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení špekáčiky nakrájame na kolieska a poukladáme na každú porciu prívarku. Ozdobíme čerstvým kôprom. Prajeme dobrú chuť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala

VČERA - 21:36Zaujímavosti

Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori

VČERA - 21:05Zaujímavosti

Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite

VČERA - 19:00Zaujímavosti

Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.

Vladimír Jukl, jeden z „generálov tajnej cirkvi“, sa narodil pred 100 rokmi

Vladimír Jukl, jeden z „generálov tajnej cirkvi“, sa narodil pred 100 rokmi

VČERA - 6:38Zaujímavosti

Pre svoju vieru strávil v komunistickom väzení viac ako 13 rokov. Vladimír Jukl spolu so Silvestrom Krčmérym vybudoval na Slovensku tajnú, či podzemnú cirkev.