Olivy majú zvláštny vplyv na diabetikov, vedci odhalili účinky jednej zlúčeniny
Vedci skúmali vplyv látky v olivách na obezitu a cukrovku.
Štúdia ukázala, že olivy obsahujú látku, ktorá môže pomôcť v boji proti cukrovke a obezite. Vedci zistili, že kyselina elenolová, prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v zrelých olivách a extra panenskom olivovom oleji, môže znižovať hladinu cukru v krvi a podporovať chudnutie.
V štúdii na myšiach sa zistilo, že po jednom týždni obézne myši s cukrovkou, ktoré dostávali kyselinu elenolovú, vážili výrazne menej a vykazovali lepšiu reguláciu cukru v krvi ako pred liečbou a v porovnaní s kontrolnými obéznymi myšami, ktoré kyselinu elenolovú nedostávali.
Tím, ktorý štúdiu uskutočnil, uviedol, že účinok na zníženie hladiny glukózy bol porovnateľný s účinkom injekčného lieku na cukrovku liraglutid. Účinok kyseliny elenolovej bol dokonca lepší ako účinok metformínu, jedného z najbežnejších perorálnych liekov na cukrovku 2. typu. Vedci dúfajú, že tento výskum by mohol pomôcť pripraviť pôdu pre vývoj lacných a bezpečných prírodných produktov na liečbu tohto ochorenia.
Štúdia odhalila, že kyselina elenolová môže v črevách vyvolať uvoľňovanie metabolických hormónov, ktoré pôsobia na podporu sýtosti a zabraňujú prejedaniu sa a zároveň kontrolujú hladinu cukru v krvi a metabolizmus. Výskumníci dokázali vyrobiť kyselinu elenolovú rozkladom jej prekurzora oleuropeínu, čo je lacnejšie ako jej extrakcia priamo z olív.
Testy tejto zlúčeniny na obéznych myšiach s cukrovkou ukázali, že u myší, ktoré dostávali kyselinu elenolovú, došlo k významnému zlepšeniu ich metabolického zdravia v porovnaní s obéznymi kontrolnými myšami. Po štyroch až piatich týždňoch liečby myši vykazovali 10,7 % zníženie obezity, ako aj hladiny cukru v krvi a citlivosti na inzulín, ktoré boli porovnateľné s hladinami zdravých chudých myší.
Vedúci výskumného tímu Dongmin Liu povedal: "Úpravy životného štýlu a opatrenia v oblasti verejného zdravia majú obmedzený vplyv na rastúci výskyt obezity, ktorá je jedným z hlavných rizikových faktorov cukrovky 2. typu. Dostupné lieky proti obezite sú pri udržiavaní hmotnosti neúčinné, drahé a/alebo nesú potenciálne dlhodobé bezpečnostné riziká. Naším cieľom bolo vyvinúť bezpečnejšie, lacnejšie a vhodnejšie viacúčelové látky, ktoré môžu zabrániť vzniku metabolických porúch a cukrovky 2. typu."
Tím vedcov však upozornil, že koncentrácia kyseliny elenolovej v olivovom oleji alebo olivách je veľmi nízka, takže výhody pozorované v štúdii by sa pravdepodobne nedali získať len z olivových produktov. Tím sa teraz snaží pochopiť, ako táto zlúčenina vytvára metabolické výhody tým, že analyzuje jej cestu telom
Okrem toho, že olivy môžu pomôcť pri chudnutí, majú celý rad ďalších zdravotných výhod, pretože sú plné prospešných živín vrátane vitamínu E a antioxidantov. Olivový olej pomáha zvýšiť hladinu dobrého cholesterolu a znížiť vysoký krvný tlak, čím prispieva k zlepšeniu zdravia srdca.
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov
Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.
Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?
Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.
Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce
Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek
Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.
Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia
Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.