• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 12.4.2025Meniny má Estera
18°Bratislava

Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

  • 19:54 06.07.2024
  • Svet
Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí

Deti sa vďaka týmto potravinám dokážu lepšie sústrediť a premýšľať.

Výskum zistil, že izoflavóny v sóji a sójových výrobkoch môžu zvýšiť pozornosť a rýchlosť spracovania informácií u detí školského veku. Štúdia sledovala 128 detí vo veku od 7 do 13 rokov. Vedci analyzovali sedemdňové záznamy stravy na výpočet príjmu makroživín, mikroživín, vitamínov a izoflavónov u každého dieťaťa.

Izoflavóny sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny, ktoré sú štruktúrou podobné estrogénu. Preukázalo sa, že majú antioxidačné, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. V rámci štúdie deti absolvovali testy s ceruzkou a papierom, aby preukázali svoj intelekt, a počítačovú úlohu, aby preukázali svoje schopnosti pozornosti.

Výskumníci zaznamenávali ich elektroencefalografickú aktivitu, známu aj ako EEG, aby určili ich rýchlosť spracovania informácií a pozornosť. Autorka štúdie Ajla Bristina z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign v tlačovej správe uviedla: "Žiadna iná štúdia neskúmala súvislosť medzi sójovými izoflavónmi a schopnosťami pozornosti pomocou EEG alebo podobných meraní na zaznamenávanie elektrickej aktivity generovanej mozgom.”

Deti by mali jesť viac sójových produktov

Foto: naito29/Shutterstock.com

Bristina uviedla, že deti v štúdii konzumovali 0 až 35 miligramov izoflavónov denne, pričom priemerná hodnota bola 1,33 miligramu. Toto množstvo označila za "relatívne nízke.” Deti, ktoré jedli viac sójových potravín, mali rýchlejšie reakcie počas úloh zameraných na pozornosť a vyššiu rýchlosť spracovania. Medzi príjmom izoflavónov a intelektuálnymi schopnosťami sa nepozorovala žiadna súvislosť.

Bristina odporúča zaradiť do stravy detí viac sóje prostredníctvom praženého edamame, sójového mlieka, tofu, tempehu alebo sójových nugetiek. Uviedla, že 250 ml sójového mlieka obsahuje približne 28 miligramov izoflavónov, porcia tofu sa môže pochváliť približne 35 miligramami a pol šálky edamame vareného v pare poskytuje približne 18 miligramov.

"Korelačné štúdie, ako je táto, sú len prvým krokom," dodala Bristina. "Na lepšie pochopenie účinkov konzumácie sójových potravín na kognitívne schopnosti detí a presného množstva príjmu izoflavónov potrebného na vyvolanie rýchlejších reakcií budú potrebné intervenčné prístupy."

Výskumný tím nedávno začal skúmať účinky sójových potravín na schopnosti myslenia, pohlavné hormóny, metabolické zdravie a zdravie čriev.

Zdroj: Info.sk, TM, eurekalert.org, healio.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené

DNES - 12:33Zdravie

Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!

7:09 08.04.2025Zdravie

Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu

21:07 06.04.2025Zdravie

Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor

17:14 06.04.2025Zdravie

Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí

7:24 03.04.2025Zdravie

Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.