Tieto jedlá dokážu zvýšiť pozornosť u detí
Deti sa vďaka týmto potravinám dokážu lepšie sústrediť a premýšľať.
Výskum zistil, že izoflavóny v sóji a sójových výrobkoch môžu zvýšiť pozornosť a rýchlosť spracovania informácií u detí školského veku. Štúdia sledovala 128 detí vo veku od 7 do 13 rokov. Vedci analyzovali sedemdňové záznamy stravy na výpočet príjmu makroživín, mikroživín, vitamínov a izoflavónov u každého dieťaťa.
Izoflavóny sú prirodzene sa vyskytujúce rastlinné zlúčeniny, ktoré sú štruktúrou podobné estrogénu. Preukázalo sa, že majú antioxidačné, protirakovinové, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti. V rámci štúdie deti absolvovali testy s ceruzkou a papierom, aby preukázali svoj intelekt, a počítačovú úlohu, aby preukázali svoje schopnosti pozornosti.
Výskumníci zaznamenávali ich elektroencefalografickú aktivitu, známu aj ako EEG, aby určili ich rýchlosť spracovania informácií a pozornosť. Autorka štúdie Ajla Bristina z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign v tlačovej správe uviedla: "Žiadna iná štúdia neskúmala súvislosť medzi sójovými izoflavónmi a schopnosťami pozornosti pomocou EEG alebo podobných meraní na zaznamenávanie elektrickej aktivity generovanej mozgom.”
Deti by mali jesť viac sójových produktov
Foto: naito29/Shutterstock.com
Bristina uviedla, že deti v štúdii konzumovali 0 až 35 miligramov izoflavónov denne, pričom priemerná hodnota bola 1,33 miligramu. Toto množstvo označila za "relatívne nízke.” Deti, ktoré jedli viac sójových potravín, mali rýchlejšie reakcie počas úloh zameraných na pozornosť a vyššiu rýchlosť spracovania. Medzi príjmom izoflavónov a intelektuálnymi schopnosťami sa nepozorovala žiadna súvislosť.
Bristina odporúča zaradiť do stravy detí viac sóje prostredníctvom praženého edamame, sójového mlieka, tofu, tempehu alebo sójových nugetiek. Uviedla, že 250 ml sójového mlieka obsahuje približne 28 miligramov izoflavónov, porcia tofu sa môže pochváliť približne 35 miligramami a pol šálky edamame vareného v pare poskytuje približne 18 miligramov.
"Korelačné štúdie, ako je táto, sú len prvým krokom," dodala Bristina. "Na lepšie pochopenie účinkov konzumácie sójových potravín na kognitívne schopnosti detí a presného množstva príjmu izoflavónov potrebného na vyvolanie rýchlejších reakcií budú potrebné intervenčné prístupy."
Výskumný tím nedávno začal skúmať účinky sójových potravín na schopnosti myslenia, pohlavné hormóny, metabolické zdravie a zdravie čriev.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.