• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 5.10.2024Meniny má Viera
12°Bratislava

Zákaz klietkových chovov neprežije asi 15 % českých hydinárov

  • 13:22 06.07.2024
  • Praha
Zákaz klietkových chovov neprežije asi 15 % českých hydinárov

Napriek tomu, že k zákazu klietkových chovov má dôjsť až v roku 2027, upustilo od nich už približne 45 % českých hydinárov.

Česko k zákazu pristúpilo ako jedna z mála krajín Európskej únie, napríklad Poľsko o ňom ani neuvažuje. Informoval o tom portál novinky.cz.

Pod prijatie zákona o zákaze klietkových chovov v roku 2020 sa podpísal do veľkej miery tlak a názor verejnosti. Lepšie podmienky na chov zvierat však znamenajú vyššie náklady, čo vedie k zdraženiu výsledných produktov. V roku 2018 odhadovala Českomoravská hydinárska únia náklady na prestavbu českých chovov nosníc asi na päť až šesť miliárd Kč (198,40 milióna až 238,08 milióna eur).

Navyše, ako povedal pre Novinky podpredseda Českomoravskej hydinárskej únie Zdeněk Mlázovský, voľné chovy sú náročnejšie na energie, obsluhu či kŕmenie, takže ich produkcia je drahšia odhadom o 10 až 15 %. O koľko sa vo finále zdvihne cena pre konečného spotrebiteľa, závisí podľa Mlázovského od cenovej politiky reťazcov.

Mlázovský dodal, že niektorý z alternatívnych chovov má dnes už asi 45 % českých chovateľov. „Väčšinu, teda asi 42 %, tvoria chovy v halách, 2 % sú chovy s výbehom a 1 % biochovy,“ uviedol.

Jedným z problémov je fakt, že zákon síce v Česku bude zakazovať klietkové chovy, nie však dovoz vajec z klietkových chovov z ostatných krajín. „Chovatelia majú obavy z dodávok lacných klietkových vajec z Poľska alebo Ukrajiny. Tie smerujú najmä do gastronómie. Mnohí chovatelia preto zvažujú, že v roku 2027 chov nosníc buď výrazne obmedzia, alebo úplne ukončia,“ povedala hovorkyňa Agrárnej komory Českej republiky Barbora Pánková.

Podľa Mlázovského predstavuje sebestačnosť Česka v produkcii vajec v súčasnosti asi 83 %. „Nie všetci prestavbu stihnú. Odhadujeme, že asi 15 % chovateľov skončí. Pokles sebestačnosti by potom mohol predstavovať 15 až 20 %,“ uviedol.

Časť obchodných reťazcov už skôr avizovala ukončenie predaja vajec z klietkových chovov od roku 2025. Niektoré však od záväzku postupne cúvajú a nedá sa zatiaľ odhadnúť, aké vajcia skutočne budú na pultoch českých supermarketov na budúci rok. „Ak reťazce skutočne nebudú od roku 2025 vykupovať klietkové vajcia, bude pokles sebestačnosti ďaleko vyšší, odhadom až 30 %,“ dodal Mlázovský.

(1 EUR = 25,202 CZK)

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SKE: Štát môže zlepšiť svoje hospodárenie aj lepším vymáhaním pohľadávok

SKE: Štát môže zlepšiť svoje hospodárenie aj lepším vymáhaním pohľadávok

DNES - 15:40Ekonomické

Slovenská komora exekútorov vzhľadom na potrebu konsolidácie pripomína, že k lepšiemu hospodáreniu štátu môže výrazne prispieť aj efektívne vymáhanie jeho pohľadávok.

Robert Fico: Nevylučujem, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom

Robert Fico: Nevylučujem, že začiatkom roka budú problémy s ropou a plynom

DNES - 14:11Ekonomické

Nie je vylúčené, že začiatkom budúceho roka nastanú problémy s dodávkami ropy a plynu cez Ukrajinu na Slovensko.

Zavedenie transakčnej dane môže spôsobiť rast šedej ekonomiky v SR

Zavedenie transakčnej dane môže spôsobiť rast šedej ekonomiky v SR

DNES - 10:49Ekonomické

Žiadne z prijatých opatrení v rámci konsolidačného balíčka sa nezameriava na redukciu šedej ekonomiky na Slovensku.

Košická Steel Aréna je po rekonštrukcii skolaudovaná

Košická Steel Aréna je po rekonštrukcii skolaudovaná

VČERA - 20:38Ekonomické

Zrekonštruovaná košická Steel Aréna získala kolaudačné rozhodnutie.

APZD upozorňuje na odchod talentov zo Slovenska do zahraničia

APZD upozorňuje na odchod talentov zo Slovenska do zahraničia

VČERA - 16:37Ekonomické

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 23 % v rámci novoprijatých konsolidačných oparení je pragmatický krok smerujúci k stabilizácii verejných financií.