• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 5.10.2024Meniny má Viera
12°Bratislava

Maďarský rezort diplomacie vysvetlil, prečo zrušil schôdzku Szijjártóa s Baerbockovou

  • 15:21 06.07.2024
  • Budapešť
Maďarský rezort diplomacie vysvetlil, prečo zrušil schôdzku Szijjártóa s Baerbockovou

Maďarsko tvrdí, že plánované pondelňajšie stretnutie maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa s jeho nemeckou rezortnou kolegyňou Annalenou Baerbockovou, ktorá sa mala konať v Budapešti, zrušilo z technických, a nie z politických dôvodov.

Z dôvodu nepredvídanej zmeny v kalendári ministra požiadalo ministerstvo zahraničných vecí, aby sa návšteva uskutočnila v neskoršom termíne, dúfajme, že v blízkej budúcnosti,“ oznámil v sobotu maďarský rezort diplomacie, informuje TASR podľa agentúry Reuters. „Dôvod je čisto technický a nie politický,“ dodal.

O zrušení stretnutia informovalo najskôr v piatok nemecké ministerstvo zahraničných vecí s tým, že ho „zaskočilo“. Nemecký rezort diplomacie v tejto súvislosti dodal, že po piatkovom stretnutí maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve považuje za potrebné, aby prebehla „vážna a úprimná diskusia“.

Orbán sa v piatok v Moskve stretol s Putinom ako vôbec prvý z lídrov krajín EÚ od apríla 2022, v ktorom uplynuli dva mesiace od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. So šéfom Kremľa hovoril o možných spôsoboch ukončenia vojny na Ukrajine, pričom Putina informoval aj o svojej utorňajšej návšteve v Kyjeve.

Rokovanie Orbána s Putinom nahnevalo viacerých lídrov EÚ, ktorí varovali pred ústupkami voči Moskve. Zároveň poznamenali, že Orbán v Moskve nerokoval v mene Únie.

Maďarsko sa 1. júla ujalo polročného predsedníctva v Európskej rade. Hneď nasledujúci deň Orbán neohlásene prvýkrát po 12 rokoch navštívil Kyjev, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Orbán po cestách do Kyjeva a Moskvy skonštatval, že postoje oboch strán sú veľmi vzdialené, no bude sa ďalej snažiť udržiavať s oboma kontakt.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čína evakuovala viac ako 200 svojich občanov z Libanonu

Čína evakuovala viac ako 200 svojich občanov z Libanonu

DNES - 10:27Zahraničné

Čína evakuovala z Libanonu viac ako 200 svojich občanov, oznámilo v sobotu čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Kauza Pelicotová: Sudca povolil, aby záznamy zo znásilňovania premietli verejne

Kauza Pelicotová: Sudca povolil, aby záznamy zo znásilňovania premietli verejne

DNES - 6:11Zahraničné

Sudca rozhodujúci v prípade Gisele Pelicotovej rozhodol, že verejnosti a novinárom v súdnej sieni umožní vidieť niektoré z videozáznamov znásilnení.

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

Trump: Izrael by mal zasiahnuť iránske jadrové zariadenia

DNES - 5:51Zahraničné

Donald Trump v piatok vyhlásil, že Izrael by mal v reakcii na nedávny raketový útok islamskej republiky zaútočiť na iránske jadrové zariadenia.

Aktivistky z hnutia Femen protestovali pred iránskou ambasádou

Aktivistky z hnutia Femen protestovali pred iránskou ambasádou

VČERA - 21:53Zahraničné

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve.

Biden si nie je istý, či budú prezidentské voľby v USA  pokojné

Biden si nie je istý, či budú prezidentské voľby v USA pokojné

VČERA - 21:51Zahraničné

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či nadchádzajúce voľby prezidenta USA budú pokojné, a to kvôli doterajším sporným vyjadreniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.