• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
13°Bratislava

Obmedzenie spracovaných potravín nemusí vždy viesť k zdravému stravovaniu, ukázala štúdia

  • 10:42 07.07.2024
  • Svet
Obmedzenie spracovaných potravín nemusí vždy viesť k zdravému stravovaniu, ukázala štúdia

Úroveň spracovania potravín by nemala slúžiť ako ukazovateľ kvality stravy, tvrdia vedci.

Odborníci tvrdia, že obmedzenie ultra-spracovaných potravín nemusí vždy viesť k zdravej a výživnej strave. K týmto zisteniam dospeli vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise The Journal of Nutrition.

Ultra spracované potraviny sú všeobecne považované za nezdravé, pretože obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, cukrov a soli. Vedci však uviedli, že ich obmedzenie nemusí nevyhnutne viesť k zdravšej strave, pretože to závisí od výživových hodnôt. Napríklad niektoré balené potraviny, ako je nesladená paradajková omáčka, pasterizované mlieko, sušené hrozienka a konzervovaná zelenina, môžu byť klasifikované ako ultra-spracované, hoci sú nutrične bohaté.

Výskumníci tiež zistili, že niektoré potraviny, ktoré sú označované ako minimálne spracované, môžu byť drahšie, majú kratšiu trvanlivosť a neposkytujú dostatok výživy. Doktorka Julie Hessová, odborníčka na výživu z Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických, pri prezentácii zistení na konferencii Americkej spoločnosti pre výživu v Chicagu uviedla:

"Táto štúdia naznačuje, že je možné jesť nekvalitnú stravu aj vtedy, keď si vyberáme prevažne minimálne spracované potraviny. Ukazuje tiež, že viac a menej spracovaná strava môže byť rovnako výživná (alebo nevýživná), ale viac spracovaná strava môže mať dlhšiu trvanlivosť a byť menej nákladná."

Menej spracované potraviny negarantujú zdravšiu alternatívu

V rámci štúdie výskumníci vytvorili dva druhy raňajkového menu, pričom oba obsahovali toasty s džemom a vajcia pripravené rôznymi spôsobmi.

"Menej spracované" menu, ktoré obsahovalo domáci džem a chlieb a vajíčko so slaninou, obsahovalo 20 % kalórií z ultra spracovaných potravín. "Viac spracované" raňajky, ktoré obsahovali v obchode kúpený džem a chlieb, vaječný toast so šunkou a zemiakové placky, obsahovali 67 % kalórií z ultra-spracovaných potravín.

Obe jedlá získali "nízke" skóre približne 43-44 bodov zo 100 v indexe zdravej výživy. Menej spracované menu však bolo viac ako dvakrát drahšie a potraviny mali viac ako trojnásobne kratšiu dobu spotreby bez toho, aby priniesli akúkoľvek dodatočnú výživovú hodnotu, uviedli výskumníci.

Hessová uviedla: „Výsledky tejto štúdie naznačujú, že zostavenie výživnej stravy zahŕňa viac než len zohľadnenie spracovania potravín.“ Podľa nej je potrebné lepšie charakterizovať pojmy "ultra-spracované" potraviny a "menej spracované" potraviny.

Zdroj: Info.sk, TM, news-medical.net, jn.nutrition.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

Ako dlho vám trvá, kým zaspíte, a čo to hovorí o vašom zdraví?

VČERA - 20:06Zdravie

Darí sa vám zaspať hneď po zavretí očí, alebo v posteli najprv hodnú chvíľu premýšľate o živote? Zistite, čo to prezrádza o vašom zdraví.

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

Čo spôsobuje koktanie? Mužov táto vada postihuje omnoho častejšie

20:35 04.10.2024Zdravie

O pôvode koktavosti sa vie len veľmi málo, ale existuje niekoľko možných vysvetlení.

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

​Výživový poradca: Toto sa stane, ak zapijete ibuprofen kolou

20:00 04.10.2024Zdravie

Odborník na výživu upozorňuje na časté chyby súvisiace s nesprávnym užívaním liekov.

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

Najväčšie lži v zubárskom kresle: Toto ani neskúšajte, zubár to odhalí!

20:06 03.10.2024Zdravie

Klamanie pred lekárom málokedy prináša úžitok, napriek tomu to stále skúšame. Tieto lži však v zubárskom kresle neobstoja.

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

Účinky tohto šampónu sú mýtus, tvrdí lekár

20:33 01.10.2024Zdravie

Šampón, ktorý je známy blahodarnými účinkami na rast vlasov, podľa lekára nie je taký skvelý ako o sebe tvrdí. Čo použiť namiesto neho?