Obmedzenie spracovaných potravín nemusí vždy viesť k zdravému stravovaniu, ukázala štúdia

Úroveň spracovania potravín by nemala slúžiť ako ukazovateľ kvality stravy, tvrdia vedci.
Odborníci tvrdia, že obmedzenie ultra-spracovaných potravín nemusí vždy viesť k zdravej a výživnej strave. K týmto zisteniam dospeli vedci v štúdii publikovanej v odbornom časopise The Journal of Nutrition.
Ultra spracované potraviny sú všeobecne považované za nezdravé, pretože obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, cukrov a soli. Vedci však uviedli, že ich obmedzenie nemusí nevyhnutne viesť k zdravšej strave, pretože to závisí od výživových hodnôt. Napríklad niektoré balené potraviny, ako je nesladená paradajková omáčka, pasterizované mlieko, sušené hrozienka a konzervovaná zelenina, môžu byť klasifikované ako ultra-spracované, hoci sú nutrične bohaté.
Výskumníci tiež zistili, že niektoré potraviny, ktoré sú označované ako minimálne spracované, môžu byť drahšie, majú kratšiu trvanlivosť a neposkytujú dostatok výživy. Doktorka Julie Hessová, odborníčka na výživu z Ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov amerických, pri prezentácii zistení na konferencii Americkej spoločnosti pre výživu v Chicagu uviedla:
"Táto štúdia naznačuje, že je možné jesť nekvalitnú stravu aj vtedy, keď si vyberáme prevažne minimálne spracované potraviny. Ukazuje tiež, že viac a menej spracovaná strava môže byť rovnako výživná (alebo nevýživná), ale viac spracovaná strava môže mať dlhšiu trvanlivosť a byť menej nákladná."
Menej spracované potraviny negarantujú zdravšiu alternatívu
V rámci štúdie výskumníci vytvorili dva druhy raňajkového menu, pričom oba obsahovali toasty s džemom a vajcia pripravené rôznymi spôsobmi.
"Menej spracované" menu, ktoré obsahovalo domáci džem a chlieb a vajíčko so slaninou, obsahovalo 20 % kalórií z ultra spracovaných potravín. "Viac spracované" raňajky, ktoré obsahovali v obchode kúpený džem a chlieb, vaječný toast so šunkou a zemiakové placky, obsahovali 67 % kalórií z ultra-spracovaných potravín.
Obe jedlá získali "nízke" skóre približne 43-44 bodov zo 100 v indexe zdravej výživy. Menej spracované menu však bolo viac ako dvakrát drahšie a potraviny mali viac ako trojnásobne kratšiu dobu spotreby bez toho, aby priniesli akúkoľvek dodatočnú výživovú hodnotu, uviedli výskumníci.
Hessová uviedla: „Výsledky tejto štúdie naznačujú, že zostavenie výživnej stravy zahŕňa viac než len zohľadnenie spracovania potravín.“ Podľa nej je potrebné lepšie charakterizovať pojmy "ultra-spracované" potraviny a "menej spracované" potraviny.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.