• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 6.10.2024Meniny má Natália
15°Bratislava

Babiš: Patrioti budú v Európskom parlamente kľúčovým hráčom, ich hlas bude v EÚ počuť

  • 17:58 08.07.2024
  • Praha
Babiš: Patrioti budú v Európskom parlamente kľúčovým hráčom, ich hlas bude v EÚ počuť

Nová frakcia v Európskom parlamente Patrioti pre Európu bude kľúčovým hráčom a jej členovia sú pripravení zásadne sa podieľať na rozhodovaní o budúcnosti Európskej únie.

V pondelok to krátko po oficiálnom ustanovení frakcie povedal predseda českého opozičného hnutia ANO Andrej Babiš, ktorý jej vznik spolu s ďalšími politikmi inicioval. Počet členov a zapojených krajín považuje za veľký úspech, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vo frakcii Patrioti pre Európu bude 84 členov z 12 krajín, čo považujeme za obrovský úspech. Patrioti pre Európu budú po ľudovcoch a socialistoch treťou najsilnejšou frakciou v EP. Budeme kľúčovým hráčom a sme pripravení sa zásadne podieľať na rozhodovaní o budúcnosti EÚ. Náš hlas v EÚ bude počuť,“ vyhlásil Babiš s tým, že aktuálnou prioritou frakcie bude zastavenie ilegálnej migrácie.

Pripomenul tiež ďalšie hlavné ciele, ktorými budú obrana suverenity členských krajín a dôraz na národné štáty a naliehavá potreba revidovať zelenú dohodu.

Šéf hnutia ANO, ktoré v Česku vyhralo európske voľby, podotkol, že od oznámenia vzniku aliancie 30. júna zaznievalo mnoho skeptických hlasov o tom, že frakcia nakoniec nevznikne, že nebude mať žiaden vplyv alebo že jej členovia sú kolaborantmi ruského prezidenta Vladimira Putina. „Všetky tieto a podobné nepravdy zásadne odmietame. My sme do tejto frakcie vstúpili preto, aby sme plnili náš program,“ dodal.

Český premiér Petr Fiala v pondelok napísal na sociálnej sieti, že nová frakcia „slúži záujmom Ruska“. Babiš ho za tento výrok označil za „patologického klamára“.

Podpredseda hnutia a tieňový premiér Karel Havlíček taktiež reagoval na výčitky, že ANO sa v EP spája s proruskými stranami. Podľa neho hnutie nehľadalo v Európe spojencov, s ktorými bude mať rovnaký názor na Rusko či Ukrajinu, ale na fungovanie EÚ. „Názor hnutia ANO na Ukrajinu sa nemení - kategoricky sme odsúdili Rusko a podporili sme drvivú väčšinu všetkých opatrení na podporu Ukrajiny,“ vysvetlil a zároveň odsúdil pondelkový útok Ruska na detskú nemocnicu v Kyjeve.

Babiš dúfa, že nová frakcia si vo svojich názoroch nájde v europarlamente spojencov. Podľa neho mohla mať aj viac členov, ale naznačil, že EK je vraj mocná a disponuje veľkým vplyvom. „Uvidíme, ako to ešte všetko dopadne,“ dodal šéf ANO.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SR pomohla evakuovať z Libanonu deväť českých občanov

SR pomohla evakuovať z Libanonu deväť českých občanov

DNES - 13:52Zahraničné

Slovenský vládny špeciál priviezol z Libanonu deväť českých občanov aj s ich tromi libanonskými rodinnými príslušníkmi, oznámil Daniel Drake.

Šéf OSN pri príležitosti výročia útoku Hamasu vyzýva na ukončenie násilia

Šéf OSN pri príležitosti výročia útoku Hamasu vyzýva na ukončenie násilia

DNES - 7:57Zahraničné

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie "šokujúceho násilia a krviprelievania" v Pásme Gazy a Libanone.

Nemecká ministerka zahraničných vecí zdôrazňuje právo Izraela na sebaobranu

Nemecká ministerka zahraničných vecí zdôrazňuje právo Izraela na sebaobranu

DNES - 7:53Zahraničné

Nemecká ministerka zahraničných vecí označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách.

Izrael v sobotu v noci bombardoval južný Bejrút

Izrael v sobotu v noci bombardoval južný Bejrút

DNES - 7:39Zahraničné

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer.

Macron: Frankofónne krajiny vyzývajú na okamžité prímerie v Libanone

Macron: Frankofónne krajiny vyzývajú na okamžité prímerie v Libanone

DNES - 5:50Zahraničné

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie, do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone.