• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

  • 21:39 13.07.2024
  • Svet
Liek na anorexiu: Lekári dospeli k prevratnému objavu

Pacienti trpiaci anorexiou môžu konečne dostať cielenú liečbu.

Medzinárodnému tímu vedcov sa možno podarilo zistiť príčinu poruchy príjmu potravy anorexia nervosa a s ňou aj možnosť jej vyliečenia. Toto ochorenie často spôsobuje, že pacienti majú skreslený obraz o vlastnom tele. Domnievajú sa, že majú nadváhu, čo ich vedie k snahe udržať si čo najnižšiu hmotnosť. Postihuje mužov aj ženy, hoci najčastejšie sa vyskytuje u mladých žien a dospievajúcich dievčat, a ak sa nelieči, môže viesť k smrti.

Kanadskí a francúzski vedci sa teraz domnievajú, že možno objavili mozgový mechanizmus, ktorý stojí za anorexiou. Pri skúmaní myší so správaním podobným anorexii zistili, že nedostatok chemickej látky zvanej acetylcholín má negatívny vplyv na systém odmeňovania v mozgu, čo vedie k nadmernej tvorbe často nezdravých návykov. To súvisí s nutkavým hladovaním, ktoré sa často vyskytuje u pacientov s anorexiou.

Po zistení nerovnováhy sa ju tím pokúsil odstrániť pomocou donepezilu, lieku, o ktorom je známe, že zvyšuje prítomnosť acetylcholínu v mozgu. Podávanie donepezilu bolo u myší úspešné. Vedúci autor štúdie publikovanej v časopise Nature Communications Salah El Mestikawy povedal, že donepezil zvrátil správanie podobné anorexii u myší.

Účinky lieku sa už testujú aj na ľuďoch

Foto: luchschenF/Shutterstock.com

Účinky donepezilu už boli testované aj na ľuďoch. Nezávislé štúdie v Toronte a Montreale preukázali pozitívne výsledky u desiatich pacientov s ťažkou mentálnou anorexiou, z ktorých traja dosiahli úplnú remisiu. U zvyšných siedmich sa preukázalo výrazné zlepšenie.

Ďalšie štúdie, v ktorých sa porovnávajú pacienti užívajúci donepezil s pacientmi užívajúcimi placebo, sa majú začať tento rok na Kolumbijskej univerzite, Denverskej univerzite a v Hôpital Sainte-Anne v Paríži. Doktor El Mestikawy však varoval, že môže trvať mnoho rokov, kým liek získa schválenia úradov a bude sa používať na liečbu anorektických pacientov. Okrem toho má liek vedľajšie účinky na tráviaci trakt a svaly, preto tím pracuje na vývoji novej zlúčeniny s menšími problémami.

Ak sa ju však podarí vyvinúť a získať schválenie úradmi, tím lekárov dúfa, že pomôže širokému spektru pacientov. "Predpokladáme, že donepezilom sa dajú zlepšiť aj iné kompulzívne patologické stavy, ako sú obsedantno-kompulzívne poruchy a závislosti, preto aktívne hľadáme možnosti spolupráce s inými psychiatrami na celom svete, aby sme tieto možnosti preskúmali," povedal doktor El Mestikawy.

Zdroj: Info.sk, TM, douglas.research.mcgill.ca
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

20:31 01.09.2024Veda

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

21:38 19.08.2024Veda

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

20:02 18.08.2024Veda

Nová štúdia ukázala, že rakovinové bunky je možné zastaviť.