• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Šéf NATO víta plán umiestniť strely USA v Nemecku

  • 22:06 11.07.2024
  • Washington
Šéf NATO víta plán umiestniť strely USA v Nemecku

Rozmiestnenie amerických striel dlhého doletu v Nemecku potvrdzuje záväzok Washingtonu k zachovaniu euroatlantickej bezpečnosti, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa neho to tiež demonštruje skutočnosť, že Aliancie funguje na báze odstrašujúcich prostriedkov, informuje stanica BBC.

USA a Nemecko v stredu v spoločnom vyhlásení vo Washingtone uviedli, že Spojené štáty posilnia ochranu partnerských krajín NATO v Európe. Za týmto účelom budú v Nemecku od roku 2026 dočasne umiestnené riadené strely typu Tomahawk a ďalšie zbrane dlhého dosahu.

V dokumente sa tiež spomínajú protilietadlové rakety SM-6 a novo vyvíjané nadzvukové zbrane, „ktoré majú výrazne väčší dosah ako súčasné pozemné systémy v Európe“.

Nemecký kancelár Olaf Scholz tento plán privítal s tým, že dokonale zapadá do bezpečnostnej stratégie vlády v Berlíne a označil to za krok zvýšenie odstrašenia voči Rusku.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ho, naopak, kritizoval a tvrdí, že rozhodnutie o umiestnení amerických striel v Nemecku naznačuje „postupné kroky smerom k studenej vojne“. „Vracajú sa všetky atribúty studenej vojny s priamou konfrontáciou,“ varoval Peskov. Predmetný plán podľa neho navyše dal Rusku „dôvod, aby sa spojilo“ a „splnilo všetky ciele“ svojho vojenského ťaženia na Ukrajine.

AFP v tejto súvislosti pripomína, že v 80. rokoch minulého storočia - na vrchole studenej vojny - umiestnili USA balistické strely v Západnom Nemecku, čo vyvolalo rozsiahle demonštrácie, na ktoré prišli státisíce ľudí.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.