• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Ernő Rubik sa dožíva 80 rokov, ním vynájdená kocka mala v máji už 50

  • 10:55 12.07.2024
  • Budapešť/Bratislava
Ernő Rubik sa dožíva 80 rokov, ním vynájdená kocka mala v máji už 50

Rubikova kocka, ktorá sa dostala dokonca aj do Oxfordského slovníka anglického jazyka (Rubik's Cube), mala 19. mája už 50 rokov. Vynálezca tohto hlavolamu, maďarský architekt, dizajnér a sochár Ernő Rubik, bude mať v sobotu 13. júla 80 rokov.

Ernő Rubik sa narodil 13. júla 1944 v Budapešti v rodine leteckého inžiniera a spisovateľky. Dátum narodenia jeho sa stal aj Medzinárodným dňom rébusov a hlavolamov.

Vyštudoval architektúru a dizajnérstvo interiérov na Technickej univerzite v Budapešti, kde promoval v roku 1967. V rokoch 1971 - 1875 pracoval ako architekt na Univerzite umeleckého priemyslu a dizajnu v Budapešti. Študentom prednášal o možnostiach kombinovania tvarov a častí a učil ich vnímať geometriu priestorovo.

Už v tom čase sa zamýšľal nad vytvorením priestorového hlavolamu, na ktorom by zužitkoval svoje znalosti. Dotyčným mechanickým hlavolamom sa napokon v roku 1974 stala kocka pozostávajúca z rôznofarebných menších kociek pričom cieľom je, aby v zloženom stave kocka mala každú veľkú stranu jednofarebnú. Štandardne má kocka 3x3x3 menších kociek. Rubik kocku patentoval pod názvom Magická kocka 30. januára 1975 pod číslom HU170062.

Dostupné sú aj iné varianty kocky - 2x2x2, 4x4x4 (nazývaná aj Rubikova pomsta) či 5x5x5. Vo vnútri kocky je mechanizmus umožňujúci ľubovoľnú vrstvu deviatich menších kociek otočiť.

V roku 1979 bola kocka predstavená na veľtrhu v Norimbergu, ale bez úspechu. Až v nasledujúcom roku po prezentácii Magickej kocky v Londýne, Paríži a New Yorku sa dostavil aj úspech. Odborník na hračky maďarsko-židovského pôvodu Tom Kremer (1930 - 2017) predvídal obchodný potenciál kocky a podieľal sa na rokovaniach o podpisovaní licenčných zmlúv a predaji.

V 80. rokoch 20. storočia sa Rubikova kocka stala celosvetovým hitom. Vtedy sa jej podarilo predať vyše 100 miliónov kusov. Už 5. júna 1982 sa v Budapešti konali prvé majstrovstvá sveta v rýchlosti skladania Rubikovej kocky. V hlavnom meste Maďarska vtedy súťažilo 19 „pretekárov“ - najrýchlejší bol Minh Thai z USA s časom 22,95 sekundy.

Najnovší rekord v skladaní klasickej Rubikovej kocky drží Max Park z Kalifornie, ktorému vo veku 21 rokov stačilo na jej zloženie len 3,13 sekundy, čím pokoril Guinnessov rekord z roku 2018. O ten sa sa Park postaral na kalifornskom podujatí Pride in Long Beach v roku 2023.

V Maďarsku sa Rubik stal redaktorom časopisu o hrách v časopise ...És játék (...A hry). V roku 1987 pracoval ako profesor na plný úväzok. Začiatkom 90. rokov zasadol do predsedníckeho kresla Maďarskej akadémie inžinierstva (Magyar Mérnöki Akadémia), kde založil Medzinárodnú Rubikovu nadáciu podporujúcu osobitne talentovaných mladých inžinierov a priemyselných dizajnérov.

Rubik je držiteľom viacerých maďarských i zahraničných ocenení.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.