• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
22°Bratislava

Barack Obama čelí kritike, na Mandelovej rozlúčke sa zabával

  • 18:34 11.12.2013
  • WASHINGTON
Barack Obama čelí kritike, na Mandelovej rozlúčke sa zabával

Republikán John McCain prirovnal prezidentovo podanie si ruky s jeho kubánskym náprotivkom k historickému momentu, keď si vtedajší britský premiér Neville Chamberlain podal ruku s Adolfom Hitlerom.

Historický okamih utorňajšieho podania si rúk medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a kubánskym vodcom Raúlom Castrom na poslednej rozlúčke so zosnulým juhoafrickým exprezidentom Nelsonom Mandelom vyvolalo pobúrenie na strane opozičných republikánov.

Biely dom síce tvrdí, že nešlo o plánované gesto, no podľa jedného z republikánskych lídrov, neúspešného prezidentského kandidáta Johna McCaina to Raúlovi "dalo propagandu".

Podľa vplyvného senátora to totiž ešte viac "posilní jeho brutálny diktátorský režim". McCain hovorí, že to bola "jednoducho chyba potriasať si rukou s väzniteľom Američanov".

Prirovnal to zároveň k historickému momentu, keď si vtedajší britský premiér Neville Chamberlain v roku 1938 podal ruku s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom.

Podľa ďalšieho senátora za republikánsku stranu Marca Rubia sa mal Obama Castra "najprv spýtať na tie základné slobody, s ktorými je Mandela spájaný a ktoré sú na Kube zakázané".

Kritika sa na Obamovu hlavu za jeho konanie v Južnej Afrike zniesla aj po zverejnení fotografie, na ktorom si spolu s britským premiérom Davidom Cameronom a dánskou premiérkou Helleou Thorningovou-Schmidtovou robia spoločnú fotku mobilným telefónom príťažlivej severskej líderky. Dialo sa tak počas prebiehajúceho podujatia venovaného poslednej rozlúčke s legendárnym bojovníkom proti apartheidu.

Fotografia zachytáva trojicu v dobre nálade a úsmevmi na perách. Naopak, vedľa svojho muža sediaca prvá dáma USA Michelle Obamová ich veselosť nezdieľala a iba uprene pozerá na dianie na pódiu. Konanie trojice lídrov sa stretlo s nepochopením a otázkami, či smútočné podujatia sú tou najvhodnejšou príležitosťou na fotenie.

Desmondovi Tutuovi počas spomienky na Mandelu vykradli dom

Do domu juhoafrického laureáta Nobelovej ceny za mier Desmonda Tutua sa vlámali lupiči presne v čase, keď sa v stredu zúčastňoval na rozlúčkovej slávnosti za zosnulého exprezidenta JAR Nelsona Mandelu.

Tutu býva v Kapskom meste a za posledných päť mesiacov ide už o druhý podobný incident. V auguste sa mu lupiči vlámali do domu v noci, keď v ňom spal so svojou manželkou Leah. Ani jeden z nich však neutrpel zranenia.

Vlámania sú v Juhoafrickej republiky veľmi časté, keďže kriminalita ako taká je v celej krajine hrozivo vysoká.

Tutu získal Nobelovu cenu za mier v roku 1984 za zásluhy v oblasti boja proti juhoafrickému rasistickému režimu. Laureátom prestížneho ocenenia bol aj samotný Mandela.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

DNES - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

DNES - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.

Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

DNES - 13:54Zahraničné

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh.

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

DNES - 13:22Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

DNES - 13:21Zahraničné

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.