• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Zlatý hlas z Prahy Karel Gott sa narodil pred 85 rokmi

  • 10:46 13.07.2024
  • Plzeň/Bratislava
Zlatý hlas z Prahy Karel Gott sa narodil pred 85 rokmi

Česká aj slovenská hudobná verejnosť si v týchto dňoch pripomenie nedožitých 85 rokov speváka Karla Gotta.

Kreslo pre Božský hlas z Prahy je od 1. októbra 2019 prázdne a hudobná aj odborná verejnosť sa pýta, či slávneho maestra dokáže niekto nahradiť. Na hudobnej scéne bol skoro šesť desiatok rokov a úspech tohto výnimočného umelca prerástol hranice československej a českej hudobnej scény.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Po presťahovaní do Prahy sa vyučil za elektromontéra v ČKD Praha. Otec vždy trval na tom, aby sa syn vyučil a získal poctivé remeslo. A maminka zase podporovala jeho lásku k muzike. Od roku 1957 začal amatérsky spievať, rok na to sa zúčastnil na súťaži Hledáme nové talenty v pražskom Slovanskom dome. U publika mal úspech, u odbornej poroty však neuspel. Začal pravidelne vystupovať v známych pražských kaviarňach Alfa a Vltava. V roku 1960 urobil skúšky na konzervatórium, študoval spev u Konstantina Karenina.

Prvým výraznejším úspechom bola jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. S orchestrom Karla Vlacha nahral Písničku pro Martinu. Vo výsledkoch ankety Zlatý slávik sa objavil už v prvom ročníku za rok 1962. Vyhral Waldemar Matuška, Gottovi patrilo 49. miesto, dostal tri hlasy. Rok nato už anketu vyhral.

V roku 1963 dostal angažmán v pražskom Divadle Semafor. Prvým predstavením, v ktorom účinkoval, bolo Zuzana není pro nikoho doma. Gott v ňom spieval tri piesne, Sáňe, Oči sněhem zaváté a Zdvořilý Woody. Pieseň Oči sněhem zaváte sa stala najväčším hitom roku 1963. V Semafore sa spoznal s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlom, v roku 1965 odišli, aby založili vlastné divadlo Apollo. Prvú premiéru mal program z názvom Pouť pro dva.

V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V júni 1966 súťažil na Bratislavskej lýre s dvoma piesňami, Mám rozprávkový dom Věroslava Matušíka a Pošli to dál, ktorú mu zložil kolega z divadla Apollo Jaromír Klempíř. Rozprávkový dom získal zlatú lýru. Spoločnosť Artia vydala do zahraničia Gottovu prvú platňu pod názvom The Golden Voice Of Prague. Mala úspech hlavne v Nemecku. Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou firmou Polydor a tam mu vyšiel prvý singel so skladbou Weisst du wohin? aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V nemecky hovoriacich krajinách so predalo 450.000 platní a Gott dostal skutočne prívlastok Zlatý hlas z Prahy.

Karel Gott so skupinou koncertoval v československom pavilóne na svetovej výstave v Montreale, od júna 1967 potom účinkoval so skupinou Ladislava Štaidla v hoteli Frontier v Las Vegas, na pódiu, kde spieval aj Elvis Presley. V marci 1968 zastupoval Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie s piesňou Tausend Fenster, ktorú zložil Udo Jürgens, v októbri 1968 získal Zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Rio de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady karneval.

Jeho popularita stále rástla, dokladoval to predaj platní aj anketa Zlatý slávik, v ktorej bol od roku 1969 až po 1982 vždy prvý. Za výnimočnú umeleckú činnosť dostal 3. mája 1977 titul Zaslúžilý umelec a 30. apríla 1985 aj titul Národný umelec.

Počas viac ako 55-ročnej úspešnej speváckej dráhy získal prakticky všetko, čo sa získať dalo. Bol držiteľom 22 československých, 20 českých zlatých slávikov, vlastnil viac ako 60 zlatých platní, 7 diamantových platní, nahral približne 2600 pesničiek.

V americkom Las Vegas sa 7. januára 2008 oženil, za manželku si zobral Ivanu Macháčkovú. Spolu mali dve dcéry, Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu mal Karel Gott dve dcéry Dominiku a Luciu. K 70. narodeninám vyšla v júli 2009 trojkompilácia Karel Gott 70 hitů a mesiac nato albumová kolekcia 36 CD s názvom Mé písně – Zlatá albumová kolekce. Tá obsahuje 33 albumov z obdobia rokov 1965 až 1992 a tri bonusové CD.

V ďalších šiestich rokoch od apríla 2010 vydal desať albumov a kompilácií, medzi nimi album s nahrávkami ľudových piesní pod názvom Lidovky mého srdce, swingový album Sentiment, albumy Dotek lásky a S pomocí přátel. V pražskom Hudobnom divadle Karlín mal 16. marca 2017 premiéru muzikál Čas růží s najväčšími hitmi Karla Gotta. Bol jedným z hlavných hostí 1. júla 2017 na festivale Topfest v Piešťanoch.

K 80. narodeninám vydal Supraphon 'Božskému Kájovi' dve špeciálne kolekcie, mapujúce najobľúbenejšie piesne z priebehu takmer šiestich dekád jeho hudobnej kariéry. Výberovky vyšli 14. júna v dvoch kompletoch. Prvý s názvom Karel Gott 80/80 – Největší hity 1964 – 2019 na 4CD, druhý v exkluzívnom výpravnom 15CD Boxe pod názvom Karel Gott Singly – 300 písní z let 1962 – 2019. Na oboch nechýba jeho posledný hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo. V novembri 2020 vydala skupina Kryštof spoločnú pieseň s Karlom Gottom Vánoční.

V júli 2021 vyšla knižne exkluzívna autobiografia Karel Gott Má cesta za štěstím a v septembri 2023 aj ako audiokniha. V júni 2024 vydal Supraphon k nedožitým 85. narodeninám vinylový dvojalbum To nejlepší z nejlepšího 1964-2019, ktorý ponúka 26 hitov Karla Gotta.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.