• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Pesničkárka Soňa Horňáková oslávi 65. narodeniny

  • 10:46 13.07.2024
  • Bratislava
Pesničkárka Soňa Horňáková oslávi 65. narodeniny

Folková pesničkárka, speváčka, skladateľka a gitaristka Soňa Horňáková bude mať v nedeľu 14. júla 65 rokov.

Narodila sa 14. júla 1959 v Bratislave, hudobnú kariéru začínala účinkovaním so študentskými skupinami Mladosť a Letorosty. V 80. rokoch minulého storočia pôsobila s bratislavskou folkrockovou skupinou Strom a neskôr s formáciami Nika a S. H. Band. Prvé štúdiové nahrávky realizovala v Československom rozhlase Bratislava v roku 1981. Hudobné aktivity 80. rokov, keď popri folkovom pesničkárstve pôsobila aj v rockových kapelách Strom a Nika, zachytáva kolekcia piesní na 2CD Piesne z nevydaných albumov z roku 2003.

Prvý oficiálny autorský album nahrala Soňa Horňáková v roku 1993. Eponymný debut sa stal nečakane treťou najpredávanejšou platňou na Slovensku. Počas nasledujúcich rokov do jej diskografie pribudol aj špeciálny album pre deti Buvipesničky (2000), vytvorený v spolupráci s básnikom a textárom Danielom Hevierom, aj ďalších päť hudobných titulov - Súmrak snov (1996), Dívam sa z okna (2000), Pozdrav z Teonatu (2005), Santa Barbara (2010) a V šere lesklých stromov (2019).

Spolupracovala aj s viacerými osobnosťami populárnej hudby (Fero Griglák, Andrej Šeban, Anton Jaro, Tono Kubasák) či s Richardom Müllerom na albume Bioelektrovízia. Pre Slovenský rozhlas a televíziu komponovala scénickú hudbu k viacerým hrám a poetickým programom.

Od roku 1989 bola hudobnou redaktorkou v Slovenskom rozhlase, v rokoch 1991 až 2004 bola dramaturgičkou a moderátorkou hudobných relácií zameraných na alternatívnu scénu a menšinové žánre. Hosťovala aj v zábavných programoch, v ktorých účinkovali Milan Markovič, Bolek Polívka, Boris Filan, Pavol Hammel či dvojica Lasica – Satinský. Od roku 1991 spolupracovala Soňa Horňáková s Rádiom Rock FM, v ktorom mala vlastnú reláciu Folkfórum. Od roku 2006 pracuje v Centre hudby Slovenského rozhlasu a moderuje viaceré relácie a živé koncerty v Rádiu Regina a Rádiu Devín.

V júni 2023 vydala retrospektívny album Piesne (1993 - 2019), ktorým mapuje 30 rokov svojej hudobnej kariéry. Zaradila naň 24 piesní pochádzajúcich z platní, ktoré nahrala počas posledných troch dekád.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.