• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Takto odstránite osy bezpečne, rýchlo a hlavne natrvalo

  • 6:58 16.07.2024
  • Svet
Takto odstránite osy bezpečne, rýchlo a hlavne natrvalo

Osie hniezda na záhrade alebo okolo domu môžu spôsobovať veľké problémy. My vám podaríme, ako sa ich zbaviť.

Na záhrade, na dome alebo len niekde v okolí – ak sa tam usídlia osy, môže to spôsobiť obrovské problémy a znepríjemniť vám život. V najhoršom prípade si odnesiete aj niekoľko štípancov. Od skorého leta do neskorej jesene sú aktívne celé kolónie, ktoré si tvoria hniezda tam, kde nájdu vhodné miesta. Kolónie tvorí jedna kráľovná a mnoho robotníc, pričom každú jar zakladá kráľovná nové hniezdo.

Poznáme niekoľko druhov ôs, najznámejšie sú osa obyčajná a osa lesná, ktorých hniezda môžete vidieť aj najčastejšie. Kým osa obyčajná si tvorí hniezda zväčša pod strechami, v korunách stromov, v drevárňach, dutinách a podobne, tak osa lesná si stavia hniezda v zemi. Bez ohľadu na druh však dokážu napáchať poriadnu neplechu. Je však dôležité, aby ste spoznali, akému druhu čelíte, aby ste sa na likvidáciu hniezda dobre pripravili.

Bezpečnosť nadovšetko

Osy nemusia dobre znášať to, že sa snažíte ich hniezda zbaviť. Preto je vhodné sa na likvidáciu hniezda čo najlepšie pripraviť. Tiež si musíte uvedomiť, že hniezda zvyknú mať dva otvory, ktorými sa osy pohybujú. Obe prístupové cesty tak musíte naraz zlikvidovať. Jednak tým zamedzíte tomu, aby sa osy presťahovali niekam inam. No taktiež znížite riziko, že na vás pri likvidácii hniezda zaútočia.

Foto: Sora_nus/Shutterstock.com

V každom prípade nesmiete zabudnúť ani na ochranný odev. Nemusí to byť nutne priamo včelárska kombinéza alebo nejaký ochranný oblek. Myslite však na to, že by ste mali mať kryté končatiny a aj tvár či krk. Použite napríklad lyžiarsku kombinézu, vysoké topánky, lyžiarske okuliare či kuklu. Na krk zase šál, šatku alebo niečo podobné. Uistite sa, že naozaj nemáte nejakú časť tela odhalenú.

Pomôže tiež čo najlepšie načasovanie. Osy sú menej aktívne skoro ráno alebo neskoro večer. Určite sa do ničenia hniezda nepúšťajte cez deň, kedy je ich aktivita najväčšia. Najlepšie je pripraviť si likvidáciu hniezda na nejaké chladnejšie ráno. Osy budú v hniezde, menej aktívne a dokonca stuhnuté, takže ešte zmenšíte šancu, že na vás zaútočia.

Siahnite po správnom prípravku

Tu nepomôže žiaden domáci „babský“ recept. Najúčinnejšie je, ak siahnete po správnom a overenom prípravku. V obchodoch je už množstvo rôznych sprejov, ktoré vás ôs zaručene zbavia, len si musíte dať pozor na ich správnu aplikáciu. Vždy by tak mali obsahovať inštrukcie na použitie. Výhodou takýchto prípravkov, často v podobe sprejov, je možnosť používať ich na veľkú vzdialenosť, neraz aj 2-3 metre, čo vám taktiež pomôže chrániť sa pres osami.

Foto: Vasylchenko/Shutterstock.com

Sprej namierte na hniezdo a poriadne ho vystriekajte, pričom nezabudnite zasiahnuť všetky otvory, ale aj všetky osy. Tieto spreje zvyčajne účinkujú okamžite, ale ak sa účinok nedostaví hneď na prvý raz, možno budete musieť postrek aplikovať viackrát. Keď už nevidíte žiadne živé osy, môžete hniezdo aj fyzicky odstrániť. Napríklad si zoberte nejakú dlhú tyč a ňou ho zhoďte, ak ho máte napríklad pod strechou. Prípadne ho inak fyzicky zlikvidujte. Následne hniezdo spáľte alebo aspoň vyhoďte.

Na osy žijúce v zemi musíte ísť inak

Na tento druh osy by ste si mali dať väčší pozor, keďže je agresívnejší ako osa obyčajná. Síce je technika likvidácie hniezd v zemi iná, opäť by ste mali siahnuť najmä po správnom prípravku, aj keď tu existujú aj nejaké domáce možnosti. Jednou z nich je zaliať vchod do podzemného hniezda vriacou vodou. Môžete ho však aj zasypať či zaliať niečím iným, čo osám zabráni vyjsť z hniezda a následne v ňom uhynú.

Na vchod do hniezda a aj v jeho okolí tiež môžete využiť sprej proti hmyzu, ktorý bude účinkovať o niečo dlhšie a zamedzí tomu, aby sa osy do podzemného hniezda vrátili. Takýchto sprejov, ale aj postrekov či dokonca posypov už je veľa, takže sa poraďte s predajcom, aby vám odporučil ten najlepší. Využiť môžete aj sírne knôty, ktoré strčíte do hniezda a zapálite. To vám tiež pomôže zničiť hniezdo a aj osy v ňom.

Na osy môžete pripraviť aj pasce

Možno sa necítite na to, aby ste sa pustili priamo do boja s hniezdom plným ôs, ale hľadáte nejaké riešenie, ako sa ich zbaviť. Aj v tomto prípade pre vás máme tip, ako si pomôcť. Môžete si kúpiť lapače na osy a iný hmyz a rozmiestniť ich napríklad po záhrade alebo kdekoľvek, kde potrebujete. Tieto budú osy lákať na sladké vône a následne lapači zahynú.

Prípadne si lapače môžete vyrobiť sami. Zoberiete si na to napríklad fľašu s úzkym hrdlom, ktorú zavesíte niekde pod strechu alebo iné miesto, kde vás osy otravujú. Fľašu naplníte do jednej tretiny sladkou kvasenou tekutinou – nejakou šťavou, sirupom alebo pokojne aj pivom. To naláka osy (a aj iný podobný hmyz) dnu, ale úzke hrdlo už zabráni tomu, aby sa dostali von.

Zdroj: Info.sk, MŠ, tomsguide.com, ireceptar.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.