• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

  • 21:34 14.07.2024
  • Svet
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina

Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.

Šokujúce časozberné video odhaľuje, ako sa drobná červená škvrna zmenila na druh rakoviny, ktorá je päťkrát smrteľnejšia ako melanóm. Zábery vytvorené pomocou umelej inteligencie ukazujú, ako rýchlo sa karcinóm z Merkelových buniek dokáže rozvinúť v priebehu iba šiestich týždňov.

Začína to ako malá červená škvrna, ktorá sa v priebehu nasledujúcich týždňov rýchlo zväčšuje a pomaly postupuje z prvého štádia rakoviny do štvrtého štádia. Nakoniec je škvrna vyvýšená, hrudkovitá a sýto červenofialovej farby, pričom meria približne 8 cm.

Karcinóm z Merkelových buniek je agresívny typ rakoviny, ktorý sa rýchlo vyvíja. Začína sa v Merkelových bunkách, ktoré sa zvyčajne nachádzajú vo vrchnej vrstve kože. Tieto bunky sa nachádzajú v blízkosti nervových zakončení a pomáhajú nám reagovať na dotyk.

Ako pri väčšine iných typov rakoviny kože, aj pri karcinóme z Merkelových buniek sa riziko zvyšuje pri dlhodobom vystavovaní sa slnku. Karcinóm z Merkelových buniek sa však vyvíja oveľa rýchlejšie v priebehu niekoľkých týždňov a mesiacov, kým sa rozšíri do iných častí tela, ako sú pľúca alebo kosti.

Karcinóm z Merkelových buniek je omnoho nebezpečnejší ako melanóm

Tento zriedkavý typ rakoviny kože je približne trikrát až päťkrát smrteľnejší ako melanóm. Ako sa uvádza vo videu, najčastejším príznakom je hrčka na koži, často na tých častiach tela, na ktoré dopadá najviac slnečného žiarenia, ako je hlava, krk, ruky a nohy.

Tieto hrčky majú často modročervenú farbu a ich priemer je menší ako 2 cm, hoci niekedy sú väčšie. Koža hrčke je zvyčajne pevná, nie je porušená a nebolí.

Prvé a druhé štádium znamená, že rakovina je malá a nerozšírila sa. Štádium tri znamená, že sa karcinóm Merkelových buniek rozšíril do blízkych lymfatických uzlín alebo sa objavil na koži medzi primárnym nádorom a lymfatickými uzlinami, zatiaľ čo štádium štyri znamená, že sa rozšíril do iných orgánov.

Dôležitá je prevencia rakoviny

Video znázorňujúce vývoj karcinómu z Merkelových buniek vytvoril doktor Christopher Chang, špecialista na ušné, nosné a krčné choroby z Warrentonu v štáte Virgínia v Spojených štátoch a konzultant v spoločnosti Fauquier ENT.

Jeho projekt ukazuje, aké dôležité je včasné odhalenie, pretože čím skôr sa karcinóm z Merkelových buniek zachytí, tým skôr sa môže liečiť. Väčšinou je potrebný chirurgický zákrok na odstránenie rakoviny, ale niektorí pacienti podstupujú aj rádioterapiu na zabitie rakovinových buniek. Iní potrebujú aj imunoterapiu alebo chemoterapiu.

Zdroj: Info.sk, TM, Video: YouTube/Fauquier ENT
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.