• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

  • 20:05 17.07.2024
  • Svet
Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život

Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.

Odborníci varujú návštevníkov pláže pred bežnou činnosťou, ktorá však môže byť smrteľná. Nikdy by ste nemali v piesku kopať jamy hlbšie, ako do výšky kolien najnižšej osoby v ich skupine. Ohrozené sú najmä malé deti.

Vo februári 2024 zomrelo sedemročné dievča po tom, ako sa na ňu zrútil piesok v jame na floridskej pláži. Jamu o hĺbke 150 - 180 centimetrov vykopala spolu so svojim bratom, pričom ju okolitý piesok pochoval zaživa. Napriek tomu, že sa ju niekoľko ľudí pokúšalo zachrániť, jama sa naďalej prepadávala a do nej sa sypal ďalší piesok. Útek spod piesku bol preto nemožný a dieťa sa udusilo.

Piesok vás môže pochovať zaživa

Foto: OMfotovideocontent/Shutterstock.com

Výskumy naznačujú, že viac ľudí zomrelo na následky udusenia pri zasypaní pieskom ako pri útokoch žralokov. Vek obetí zadusenia v piesku sa pohybuje od 3 do 21 rokov.

Piesok je najstabilnejší, keď je mokrý, a to vďaka povrchovému napätiu medzi vodou a zrnkami piesku. Jama na pláži zostáva bezpečná, kým je piesok vlhký. Keď vyschne, povrchové napätie sa stratí a piesok sa zrúti. Môže sa tiež zrútiť, ak sa niekto postaví vedľa jamy a pridá piesku ďalšiu váhu.

Ťažké zrnká piesku vyplnia priestor, čím znemožnia dýchanie tomu, kto je pod pieskom uväznený. Na rozdiel od lyžiarov zasypaných snehom po lavíne nemôžete použiť ruku na vytvorenie vzduchovej kapsy, pretože piesok je oveľa ťažší ako sneh.

Ako zachrániť osobu zapadnutú pod pieskom

Foto: Mircea Moira/Shutterstock.com

Záchrana osoby zo zavalenej pieskovej jamy je mimoriadne náročná, pretože je nestabilná. Keď ľudia odhrnú piesok, aby oslobodili obeť, diera sa pod ich váhou naďalej prepadáva a znovu sa zapĺňa pieskom.

Na záchranu osoby uviaznutej pod pieskom máte približne tri až päť minút, kým sa udusí. Ak je niekto zasypaný pieskom, treba sa sústrediť na odhalenie jeho úst a odstránenie piesku z hornej časti hrudníka.

Priveľa ľudí, ktorí sa tlačia okolo miesta činu, môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Namiesto toho by sa na obeť mali sústrediť len dvaja až traja ľudia, zatiaľ čo ostatní pracujú na odstraňovaní piesku zo širšej oblasti.

K zavaleniu môže dôjsť náhle a v situáciách, ktoré sa nezdajú byť nebezpečné. Je známe, že aj plytké jamy zranili návštevníkov pláže a pokazili im dovolenku. Pri najbližšej návšteve pláže si určite dajte pozor na diery a čo najskôr ich zasypte, aby sa kvôli nim nikto nepotkol.

Zdroj: Info.sk, TM, abcnews.go.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.