Čerstvý mäkký syr si jednoducho pripravíte aj doma, stačia 3 základné suroviny
- 6:53 20.07.2024
- Svet

Ukážeme vám, ako si dokážete pripraviť lahodný domáci syr so syridlom a aj bez neho. Je ideálny ako základ nátierok, ale môžete ho použiť aj samotný.
Domáci syr sa vyrába zo základnej suroviny - čerstvého mlieka, ktoré sa pôsobením syridla alebo kyseliny zráža. Po oddelení srvátky od syreniny sa hmota ďalej spracováva, čím vznikajú rôzne typy syrov. Syridlo je enzým, ktorý spôsobuje zrážanie mliečnej bielkoviny, čím oddelí syreninu (zrazenú mliečnu bielkovinu) od srvátky. Syrenina potom tvorí základ pre domáci syr. Možno to znie komplikovane, ale naozaj si syr dokážete jednoducho pripraviť aj doma. Dnes vám ukážeme, ako si vytvoriť lahodný mäkký syr so syridlom a aj bez neho. Prvý postup je o niečo zložitejší, k druhému vám stačí len pár bežných surovín.
Ako si vyrobiť domáci syr so syridlom
Najčastejšie používané syridlá sú Laktochym (živočíšne syridlo) a Fromase (mikrobiálne syridlo). Dávkovanie je 8 kvapiek syridla na 1 liter mlieka. Na výrobu syra budete okrem plnotučného mlieka a syridla potrebovať aj soľ, kuchynský teplomer, hrniec na odkvapkávanie a plátno.
Výroba klasického čerstvého syra zahŕňa zahriatie mlieka, postupné zrenie mliečnej kultúry, oddelenie srvátky pomocou syridla a odkvapkávanie.
Foto: Oleksandr Yakoniuk/Shutterstock.com
Recept a postup:
- Zahriatie mlieka:
- Najskôr musíte mlieko zohriať na 39°C
- Potom musíte dobre premiešať mliekarenskú kultúru (ST-M5) rozpustenú v troche mlieka alebo jogurtu
- Zmes prikryte a nechajte zrieť 40 minút v teple (hrniec môžete napríklad prikryť dekou)
- Pridanie syridla:
- Mlieko znovu zohrejte na 38–40°C
- Pridajte syridlo rozmiešané v 60 ml studenej pramenitej vody
- Krátko premiešajte a potom prudko zastavte vírenie tekutiny
- Tvorba syreniny:
- Prikryte a nechajte odstáť 30 minút
- Syrenina by mala mať konzistenciu pudingu
- V hrnci nakrájajte syreninu na kocky veľkosti lieskového orecha
- Premiešajte a nechajte 15 minút odpočívať, občas premiešajte
- Formovanie syra:
- Naplňte syr do foriem (predtým môžete ochutiť napríklad bylinkami)
- Nechajte odkvapkávať, formu otáčajte po 10 minútach, 30 minútach, 1 hodine, 2 hodinách, 4 hodinách a 8 hodinách
- Presuňte syr do chladu a nechajte ešte 3 hodiny odkvapkávať
- Konečná úprava:
- Vyberte syry z foriem, do ich povrchu z oboch strán starostlivo votrite soľ
- Dajte do chladu
- Po 1–2 dňoch môžete syry konzumovať
Príprava domáceho syra bez syridla
Ak sa chcete vyhnúť použitiu syridla, môžete vyskúšať aj recept na syr bez syridla, kde rolu živých kultúr zastupuje kyslé podmaslie alebo kefír. Tento recept je vhodný najmä pre začiatočníkov. Okrem odkvapkávania, ktoré vyžaduje trochu trpezlivosti, je príprava rýchla a trvá len niekoľko minút.
Foto: Nick Alias/Shutterstock.com
Potrebné ingrediencie:
- 1 liter mlieka
- 500 ml podmaslia
- 1 čajová lyžička soli
Postup:
- Príprava:
- Zmiešajte mlieko s podmaslím a pridajte soľ
- Nechajte zmes stáť, kým sa mlieko nezrazí pôsobením kyslého podmaslia
- Alternatívne môžete na zrážanie mlieka použiť citrónovú šťavu alebo ocot
- Odkvapkanie:
- Po zrazení nechajte zmes odkvapkať cez plátno alebo jemné sito
- Srvátku, ktorá zostane po odkvapkávaní, nevylievajte. Je to hodnotná tekutina bohatá na bielkoviny, vitamíny skupiny B a minerály
- Skladovanie:
- Hotový čerstvý syr vydrží v chladničke približne 2 dni
Ako sme už uviedli, srvátku nevylievajte, je prospešná zdraviu a môžete ju využiť hneď niekoľkými rôznymi spôsobmi. V prvom rade ju môžete vypiť a osviežiť tak svoje telo. Taktiež ju môžete použiť ako pleťovú masku. No a ak radi pečiete, môžete ju využiť aj na prípravu cesta namiesto mlieka alebo vody.
Ochuťte si syr podľa seba
Hotový syr môžete obaliť v sušených bylinkách, ako sú rozmarín, tymian alebo provensálske bylinky, a takisto v rôznom korení, napríklad čili, čiernom korení či kari. Môžete experimentovať a prispôsobiť chuť podľa vlastných preferencií. Skvele sa hodí aj na miešanie s ďalšími prísadami, ako je rasca, cesnak alebo paprika, pričom výborne vynikne aj v kombinácii s pažítkou či medvedím cesnakom. Čerstvý syr je dokonalým základom pre rôzne nátierky, ktoré môžu byť ľahko dochutené a prispôsobené vašim chutiam, čím získate vynikajúce nátierky vhodné na každú príležitosť.

Turistka sa hrala s dáždnikom pred kráľovskou strážou. Toto konanie o chvíľu oľutovala
Manipulácia s dáždnikom dostala mladú ženu do problémov.

Práca v sedemdesiatke? Výskum MMF ukázal, ako sú na tom súčasní seniori
Výskum sa pozrel na kognitívne schopnosti súčasných sedemdesiatnikov.

Žena sa pustila do mladíka, ktorý týral osla. Reakcie na jej konanie sú šokujúce
Veterinárnej sestre sa teraz vyhrážajú smrťou.

Dobrá úroda zemiakov: Ak dodržíte toto pravidlo, zemiaky budú rásť nepretržite
Skúsená záhradníčka prezradila tajomstvo dobrej úrody zemiakov.

Vladimír Jukl, jeden z „generálov tajnej cirkvi“, sa narodil pred 100 rokmi
Pre svoju vieru strávil v komunistickom väzení viac ako 13 rokov. Vladimír Jukl spolu so Silvestrom Krčmérym vybudoval na Slovensku tajnú, či podzemnú cirkev.