• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Pripravte sa na úžasný meteorický roj, podmienky na pozorovanie budú ideálne

  • 19:35 19.07.2024
  • Bratislava
Pripravte sa na úžasný meteorický roj, podmienky na pozorovanie budú ideálne

Tu je dôvod, prečo tento rok budú ideálne podmienky na sledovanie Delta Aquaridov.

Meteorický roj Delta Aquaridy čoskoro rozžiari oblohu. Vrchol Delta Aquaridov nastane tento rok za ideálnych podmienok. Prichádza tiež v čase, keď prebieha niekoľko ďalších meteorických rojov vrátane meteorického roja Perzeíd.

Tento roku budú Delta Aquaridy aktívne od 18. júla do 21. augusta a vrchol dosiahnu v noci z 29. na 30. júla. Dobrá správa pre pozorovateľov oblohy je, že maximálna miera „padajúcich hviezd“ zvykne trvať niekoľko nocí. „Padajúce hviezdy“ sa tiež pohybujú pomerne pomaly, čo uľahčuje ich pozorovanie.

Na viditeľnosť vplýva aj Mesiac

Podmienky pre sledovanie sú tento rok dobré. Je dôležité hľadať na oblohe meteory, keď je Mesiac čo najmenej viditeľný, pretože len vtedy je obloha dostatočne tmavá na to, aby sme ich ľahko videli.

Júlový spln vychádza na 21. júla, teda dávno pred vrcholom roja. Do 28. júla dosiahne Mesiac fázu poslednej štvrte, čo znamená, že vyjde po polnoci a potom bude každý ďalší večer vychádzať približne o 50 minút neskôr. To znamená, že hodina pred a po polnoci je najlepším časom na pozorovanie tohtoročných Delta Aquaridov na celej severnej pologuli.

Všetky meteorické roje sú pomenované podľa súhvezdia, z ktorého ich „padajúce hviezdy“ pochádzajú. V prípade meteorického roja Delta Aquaridy je to súhvezdie Vodnára, ktoré sa nachádza na južnej oblohe medzi súhvezdiami Kozorožca a Rýb. Vzhľadom na svoju polohu na južnej oblohe sú Delta Aquaridy najlepšie pozorovateľné z južnej pologule.

Budú viditeľné aj Perzeidy

Padajúce hviezdy sú v skutočnosti meteoroidy - malé kamenné častice, ktoré dopadajú do zemskej atmosféry. Tieto padajúce častice sa zahrievajú a vyparujú, pričom uvoľňujú energiu viditeľnú ako svetelné pruhy na nočnej oblohe. Meteorický roj Delta Aquaridy spôsobuje prach a úlomky, ktoré vo vnútornej slnečnej sústave zanechal komplex komét s názvom 96P/Machholz. Počas maxima sa každú hodinu očakáva až 20 meteorov.

Perzeidy, ktoré sú jedným z najplodnejších a najobľúbenejších meteorických rojov v roku, sa budú mierne prekrývať s Delta Aquariidmi. Perzeidy budú trvať od 14. júla do 1. septembra a tento rok dosiahnu maximum 12. augusta. Oba meteorické roje sa najlepšie pozorujú voľným okom. Leto je skvelým obdobím na pozorovanie hviezd pomocou aj ďalekohľadu alebo záhradného teleskopu.

Zdroj: Info.sk, TM, earthsky.org, science.nasa.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

Video: Ak si toto všimnete na melóne, rozhodne ho nejedzte!

VČERA - 20:05Zaujímavosti

Ak si pri krájaní vodného melóna všimnete túto vec, nemali by ste ho jesť.

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

Psychiater varuje: Pozor na tento zvyk pri šoférovaní!

VČERA - 7:02Zaujímavosti

Podľa odborníka náhla zmena v spôsobe šoférovania môže vypovedať o psychiatrickej diagnóze.

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

Vysokoškolský študent vyrobil z pera najmenší vysávač na svete

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Študent vysokej školy v Indii sa stal držiteľom svetového rekordu po tom, ako vyrobil z guľôčkového pera najmenší vysávač na svete.

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

Karol Polák, legendárny športový komentátor, sa narodil pred 90 rokmi

VČERA - 5:41Zaujímavosti

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy.

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

Video: Toto spravte ešte pred nosením siloniek, budú odolnejšie

20:56 06.09.2024Zaujímavosti

Koniec očkám na silonkách! Pohotová mama predstavila trik, ktorý z nich vytvorí odolný kúsok oblečenia.