• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

  • 19:37 20.07.2024
  • Bratislava
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť

Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.

Suché pery sú často spôsobené chladným počasím alebo nedostatočnou hydratáciou. Ďalšou menej známou príčinou však môže byť nedostatok živín, ktorý môže v niektorých prípadoch spôsobiť ďalšie zdravotné problémy. Preto je dôležité zistiť, či suché pery nie sú predzvesťou ďalších zdravotných následkov v dôsledku deficitu vitamínov. Toto sú tri dôležité živiny, ktorých deficit môže spôsobiť vysušovanie pier.

1. Vitamíny skupiny B

Komplex vitamínov B zahŕňa osem vo vode rozpustných vitamínov. Nedostatok vitamínov skupiny B, najmä B12, B9 a B2, sa spája s angulárnou cheilitídou. Toto zápalové ochorenie kože spôsobuje praskliny v kútikoch úst.

Určité skupiny ľudí sú viac ohrozené nedostatkom vitamínov skupiny B. Sú to najmä seniori, tehotné ženy, ľudia gastrointestinálnymi poruchami poruchy, ktoré ovplyvňujú vstrebávanie živín, alebo dodržiavajú vegetariáni a vegáni.

Nedostatok vitamínov skupiny B môže spôsobiť ďalšie príznaky, od začervenania a podráždenia pier, po zápal jazyka a očí či žalúdočné ťažkosti. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, môže byť na vine nedostatok vitamínu B.

2. Železo

Aj nedostatok železa môže viesť aj k angulárnej cheilitíde, ochoreniu popraskaných pier, ktoré tiež súvisí s nedostatkom vitamínov skupiny B. Nedostatok železa môže ovplyvniť výmenu buniek, najmä v kútikoch úst, čo spôsobuje stenčenie tkaniva. Tenké tkanivo je náchylnejšie na premnoženie baktérií a plesní, čo vedie k angulárnej cheilitíde.

Foto: RaspberryStudio/Shutterstock.com

Nedostatkom železa najčastejšie trpia ženy, ktoré sú tehotné, majú práve menštruáciu, pacienti s poruchami tráviaceho traktu (ako je celiakia alebo Crohnova choroba) alebo vegetariáni a vegáni, keďže mäso a morské plody sú bohatým zdrojom železa.

3. Zinok

Tento minerál je možno známejší svojou úlohou v imunite, ale ovplyvňuje aj vašu pokožku. Zinok je dôležitý pre obnovu a regeneráciu pokožky. Podobne ako vitamíny skupiny B a železo, aj nedostatok zinku môže spôsobiť angulárnu cheilitídu. V prípade zinku môže byť dôvodom zlá funkcia imunitného systému, pretože tento minerál je nevyhnutný pre hojenie rán.

Pri jeho nedostatku môžete vidieť šupinatenie v kútikoch úst. Zinok zohráva úlohu aj pri raste vlasov a je jedným z mnohých minerálov, ktoré tvoria nechty. Nedostatok zinku môže viesť k vypadávaniu vlasov a k zmene farby a ryhovaniu nechtov.

Väčšina ľudí má dostatok zinku v strave. Nedostatok zinku vám však môže hroziť, ak máte poruchu tráviaceho traktu, ktorá ovplyvňuje vstrebávanie živín alebo dodržiavate vegetariánsku či vegánsku stravu, pretože mäso, ryby a morské plody patria k najlepším potravinovým zdrojom zinku. Ohrození sú aj seniori, tehotné a dojčiace ženy.

Zdroj: Info.sk, TM, verywellhealth.com, drberg.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.