• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
10°Bratislava

Toto je dôvod, prečo by ste tento mesiac mali po záhrade rozsypať pomarančové šupky

  • 6:55 19.07.2024
  • Svet
Toto je dôvod, prečo by ste tento mesiac mali po záhrade rozsypať pomarančové šupky

Pravdepodobne neviete o tom, že aróma šíriaca sa z pomarančových šupiek vám pomáha ochrániť vašu záhradu pred niekým, kto ju chce použiť ako jeden veľký záchod.

Mačka je domácim miláčikom, ktorý rozhodne patrí k rodinnému domu. Môžete ju chovať dnu, môžete ju púšťať na záhradu a neraz vám tam pomôže aj tým, že vás zbaví myší, potkanov či iných škodcov. Avšak aj mačky vedia na záhrade napáchať nemalé škody a ak na záhrade nemáte vlastné mačky, cudzie tam pravdepodobne tiež nechcete. Záhradkári ich môžu nájsť, ako okusujú rastliny a vykopávajú ich. Najčastejšie ale záhradu využívajú ako svoj veľký osobný mačací záchod, pričom pravdepodobne nechcete mať svoje zeleninové záhony plné mačacích výkalov.

Mačky sú nepredvídateľné a veľmi teritoriálne, takže udržať mačky mimo záhrady môže byť trochu zložité. Svoje teritórium si značkujú ukladaním feromónov z výkalov alebo aj močením a budú ho navštevovať dovtedy, kým ich pach zostane zachovaný. Ako sa teda mačiek v záhrade zbaviť? Ideálne je tento pach prekryť niečím iným a práve v tomto vám skvele poslúžia pomarančové šupky.

Pomarančové šupky sú pre mačky neškodné, ale účinné

Foto: 1777177/Shutterstock.com

Obchody sú plné pomarančov a iných citrusových plodov, no kým vy si na nich pochutíte, mačky nemajú rady citrusové vône. Ak chcete mačky teda dostať preč zo svojej záhrady, po zjedení pomarančov ich šupky nevyhadzujte. Sú veľmi aromatické a mačky ich budú cítiť. Preto vezmite zvyšky pomarančových šupiek a rozsypte ich tam, kde chcete odradiť mačky. Ide o to, že mačka jednoducho ovocie zacíti, nepáči sa jej táto vôňa, a tak sa vydá preč.

Výhodou takéhoto odplašenia je tiež to, že si jednoducho sami dokážete určiť, kam mačky na svojom pozemku pustíte. Ak si rozsypete pomarančové šupky len okolo záhonov so zeleninou a kvetmi, ochránite pred nimi tieto, ale mačky môžu napríklad behať po trávniku niekde ďalej. Tam vám stále môžu poslúžiť v boji proti škodcom.

Navyše je to príjemnejší spôsob, ako mačky odohnať bez toho, aby ste im zbytočne ublížili. Zaujímavé je, že u mačiek, ktoré sa s touto výraznou vôňou už stretli, je pravdepodobné, že budú mať na citrusové pachy ešte silnejšiu reakciu ako zvyčajne.

Šupky časom nezabudnite vymieňať

Foto: Aspiringphotographer/Shutterstock.com

Časom totiž citrusové šupky strácajú svoju výraznú arómu, takže nezabudnite vymeniť šupky, keď zostarnú a stratia svoju vôňu. Pomarančové šupky sú ideálne nielen na odradenie mačkovitých šeliem, ale aj vďaka vysokému obsahu vitamínov, ktoré sú prirodzeným zdrojom prospešných látok, na obohatenie vášho kompostu. Šupky, ktoré už nemajú arómu, tak jednoducho môžete hodiť do svojho kompostu.

Ak nemáte kompost, môžete šupky bohaté na živiny využiť na výrobu domáceho hnojiva, ktoré dodá vašim rastlinám, ako sú hortenzie a ruže, pridanú hodnotu. Okrem toho, že pomôžete svojim rastlinám, zároveň prispievate k znižovaniu odpadu, čo je vždy ekologicky priateľské riešenie.

Zdroj: Info.sk, MŠ, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

6 krajín, v ktorých sa najlepšie najete: Tieto jedlá tam musíte vyskúšať

DNES - 7:22Zaujímavosti

Milovníci jedla si užijú kuchyňu v týchto destináciách.

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

Pohrebník: Pre toto by som sa nikdy nedal pochovať, moja voľba je kremácia

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Pochovanie alebo spopolnenie? Zamestnanec pohrebníctva vysvetľuje svoj pohľad na vec.

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

Autá tejto farby bývajú častejšie poškodené vtákmi

VČERA - 19:59Zaujímavosti

Majitelia takto sfarbených áut sa častejšie stretávajú s poškodením súvisiacim so zvieratami.

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

Ako sa vyrovnať s čoraz kratšími dňami? Toto spravte každé ráno

VČERA - 19:36Zaujímavosti

Pripravte telo na príchod zimného obdobia, pre ktoré sú typické krátke dni a dlhé noci. Tento krok opakujte každé ráno.

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

Prečo sa delfíny “usmievajú”: Pôvod tohto gesta vás prekvapí

21:30 16.10.2024Zaujímavosti

Vedci sa pozreli na to, prečo sa delfíny zdanlivo usmievajú.