• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

SaS: Plánovanú daň z bezhotovostných prevodov zaplatia nakoniec aj tak občania

  • 12:05 19.07.2024
  • Bratislava
SaS: Plánovanú daň z bezhotovostných prevodov zaplatia nakoniec aj tak občania

Zvedenie dane z bezhotovostných prevodov by v konečnom dôsledku zaplatili občania Slovenska napriek tomu, že podľa Ministerstva financií (MF) SR by sa mala väčšina prostriedkov vybrať od firiem. Tie si totiž zvýšené náklady premietnu do cien tovarov a služieb. Na piatkovej tlačovej konferencii na to upozornila opozičná strana SaS. Proti návrhu sa vyslovilo aj opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Tvrdí, že o zámere zdaniť všetky bezhotovostné operácie vrátane platieb kartou či posielania výplaty na účet sa na MF vážne diskutuje. „Podľa odhadov, ktoré sa k nám dostali, celkové výnosy by mali byť nasledovné - štátne inštitúcie zaplatia na tejto dani okolo 46 miliónov eur, domácnosti v priamom rade 43 miliónov eur a 566 miliónov zaplatia podniky,“ priblížil poslanec za SaS Marián Viskupič. Po zohľadnení nižšieho výnosu dane z príjmu právnických osôb by tak mal štát podľa Viskupiča získať 555 miliónov eur.

„Aj keď ministerstvo tvrdí, že najväčší vplyv to bude mať na podnikateľské subjekty, zásadne sa to dotkne bežného občana, pretože vo finále bude občan, ktorý to jednoducho zaplatí,“ upozornil Viskupič. Predseda SaS Branislav Gröhling vyzval ministra financií Ladislava Kamenického a premiéra Roberta Fica (oba Smer-SD), aby upustili od tohto zámeru a konsolidáciu verejných financií riešili úsporami na výdavkoch štátu.

Ak chce vláda šetriť, má podľa predstaviteľov SaS začať od svojich sľubov. „Robert Fico tvrdil, že si vie predstaviť 30 % prepúšťanie úradníkov na ministerstvách. Realita je však taká, že tento rok máme takmer o 15.000 zamestnancov štátu viac oproti roku 2023. No a tiež potrebujeme o 1,4 miliardy eur viac peňazí na mzdy oproti minulému roku. Ak chce vláda šetriť, tu má jasný príklad, ako to môže spraviť efektívne, jednoducho, ešte aj dodrží svoje sľuby a nepocítia to ani občania vo svojich peňaženkách,“ uzavrel Viskupič.

Problémom podľa Viskupiča nie je len rast zdaňovania, ale najmä negatívny vplyv takýchto opatrení na podnikateľské prostredie a na konkurencieschopnosť Slovenska.

So zavedením novej dane nesúhlasí ani opozičné hnutie PS, ktoré plánovaný krok skritizovalo na piatkovej tlačovej konferencii. „Ak sa tieto informácie potvrdia, výsledkom budú opäť drahšie služby a zaplatia to občania. Už teraz platia nezmyselné poplatky za drobné bankové úkony a namiesto toho, aby s tým vláda niečo robila, im zjavne chce brať ďalšie úspory,“ vyjadril sa poslanec PS Štefan Kišš.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nad zmenou zamestnania uvažuje necelá polovica Slovákov

Nad zmenou zamestnania uvažuje necelá polovica Slovákov

VČERA - 14:41Ekonomické

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia.

Madrid od októbra zakáže prenájom elektrických kolobežiek

Madrid od októbra zakáže prenájom elektrických kolobežiek

VČERA - 14:18Ekonomické

Madrid od októbra zakáže požičiavanie elektrických kolobežiek. Tri spoločnosti, ktoré majú licencie na ich prenájom, budú musieť svoje zariadenia odstrániť.

Robert Fico: Ťažko povedať, o koľko môže stúpnuť cena plynu od januára

Robert Fico: Ťažko povedať, o koľko môže stúpnuť cena plynu od januára

VČERA - 14:05Ekonomické

Ťažko povedať, o koľko môže stúpnuť cena plynu od januára budúceho roka pre odberateľov na Slovensku.

Konkurencia z Ázie spôsobuje problémy nemeckým výrobcom aj obchodom s obuvou

Konkurencia z Ázie spôsobuje problémy nemeckým výrobcom aj obchodom s obuvou

VČERA - 12:10Ekonomické

Nemeckí predajcovia aj výrobcovia obuvi zápasia s rastúcou konkurenciou ázijských nákupných portálov.

Tento mesiac sa očakáva zníženie sadzieb ECB a prvýkrát aj Fedu

Tento mesiac sa očakáva zníženie sadzieb ECB a prvýkrát aj Fedu

VČERA - 11:13Ekonomické

V priebehu septembra budú krátko po sebe Európska centrálna banka aj americká centrálna banka Fed rozhodovať o nastavení úrokových sadzieb.