• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Kaliňák: Prioritou v EP je reprezentácia slovenských záujmov

  • 13:02 23.07.2024
  • Štrasburg
Kaliňák: Prioritou v EP je reprezentácia slovenských záujmov

Najväčšími prioritami v úlohe europoslanca budú pre Erika Kaliňáka (Smer-SD, nezaradený) reprezentácia slovenských záujmov v Európskom parlamente (EP) a kontrola mechanizmu na ochranu právneho štátu. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

V rámci presadzovania slovenských záujmov chce Kaliňák napríklad dohliadať na to, „aby sme neboli občanmi druhej kategórie. To znamená, že dvojaká kvalita potravín je niečo, na čo budeme sústredení ako celá delegácia (pozn. Smer-SD)“.

Erik Kaliňák bude pôsobiť vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Svoj záujem o členstvo v tomto výbore odôvodnil ďalšími prioritami. „Bol by som veľmi rád, keby sa z mechanizmu na ochranu právneho štátu nestal nástroj, ktorým sa trestajú štáty, ktoré majú na rozličné otázky odlišné názory, než ten jeden správny, ktorý presadzuje Komisia,“ uviedol slovenský europoslanec, ktorý získal vo voľbách do EP 151.860 prednostných hlasov.

Vo výbore má záujem dohliadať aj na otázku nelegálnej migrácie. Podľa jeho slov boli predošlé pokusy Európskej únie v tejto oblasti neúspešné. „Verím,(...), že by sme mohli už do tretice vymyslieť niečo, čo dáva zmysel a bude to realizovateľné,“ dodal Kaliňák s tým, že vo výbore by chcel byť veľmi aktívny. Výbory vypracúvajú, menia a prijímajú legislatívne návrhy a iniciatívne správy. Zvažujú návrhy eurokomisie a Rady a v prípade potreby vypracúvajú správy, ktoré sa predkladajú plénu.

Každý poslanec by mal patriť aspoň do jednej delegácie -oficiálnej skupiny poslancov alebo poslankýň EP, ktoré udržiavajú a prehlbujú vzťahy s parlamentmi, regiónmi a organizáciami nečlenských štátov. Kaliňák má záujem o Delegáciu pre vzťahy s Japonskom, ďalej pre Spojené štáty a o delegáciu zahŕňajúcu Nórsko, Island, Švajčiarsko a Lichtenštajnsko.

Europoslanec nevie odhadnúť, či v nasledujúcich rokoch príde v EP k zásadným zmenám v kľúčových politikách Únie. Podľa neho to záleží od témy. „Hneď v prvý deň v EP som z vyjadrení zvolených europoslancov zistil, že nepochopili požiadavky alebo žiadosti vlastných občanov,“ uviedol aj v súvislosti so schválenou rezolúciou EP, ktorá vyjadrila pokračujúcu podporu Ukrajine.

Zmeny však podľa neho môžu nastať v Európskej zelenej dohode (tzv. Green Deal). Poukázal na to, že aj niektoré strany z najväčších frakcií, tvoriacich v EP „vládnu koalíciu“, žiadali zmeny.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

DNES - 6:11Zahraničné

Americký prezident Joe Biden pricestoval do nemeckej metropoly Berlín na rozlúčkovú návštevu, ktorej budú dominovať rokovania o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a Blízkom východe.