• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Európska komisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní

  • 13:34 24.07.2024
  • Brusel
Európska komisia adresovala Slovensku sedem odporúčaní

Európska komisia vydala v stredu sedem odporúčaní pre Slovensko vo výročnej správe v oblasti právneho štátu v členských krajinách EÚ.

Odporúčania pre Slovensko nadväzujú na vlaňajšie, ktoré SR realizovala buď len čiastočne, alebo vôbec, informuje TASR.

Európska komisia vyjadrila v správe obavy z toho, že Slovensko patrí medzi krajiny, v ktorých by mohli verejné vyhlásenia vlády a politikov ovplyvniť dôveru verejnosti v nezávislosť súdov.

Odporúčania EK pre Slovensko sa tak týkajú okrem iného nezávislosti členov Súdnej rady, pokiaľ ide o ich odvolanie, či dodržiavania záruk pre prípady, keď sudcovia musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť za trestný čin „ohýbania práva“ v súvislosti so svojimi súdnymi rozhodnutiami.

EK odporúča Slovensku predložiť tiež legislatívne návrhy na reguláciu lobingu a posilnenie právnych predpisov o konfliktoch záujmov a majetkových priznaniach. Slovensko v týchto oblastiach totiž vlani podľa EK nedosiahlo nijaký pokrok.

EK v správe ďalej vyjadruje obavy nad právomocou generálneho prokuratúra zrušiť rozhodnutie nižších prokurátorov. V tejto súvislosti tiež upozornila na zrušenie Špeciálnej prokuratúry, ku ktorému prišlo aj napriek obavám, ktoré vzniesla. EK vyjadrila obavy z toho, že by zrušenie prokuratúry mohlo mať dopad na prešetrované prípady a mohlo by ohroziť efektívnosť a nezávislosť ich súdneho stíhania.

Podľa EK tiež môžu reformy v rámci trestného práva v niektorých členských krajinách podkopávať boj proti korupcii. Poukázala pritom aj na takúto reformu na Slovensku v súvislosti so znížením trestov za korupciu a s ňou spojené zločiny. Boj s korupciou pritom podľa nej môže na Slovensku oslabiť aj zrušenie Špeciálnej prokuratúry.

Komisia vo výročnej správe Slovensku odporučila zaistiť efektívne a nezávislé vyšetrovanie a stíhanie prípadov korupcie na vysokej úrovni vrátane predchádzania zbytočných zásahov v týchto prípadoch a obmedzenia využívania právomocí generálneho prokurátora zrušiť konečné rozhodnutia týkajúce sa ich vyšetrovania a stíhania.

Slovensko naopak podľa EK dosiahlo istý pokrok pri zlepšovaní fyzickej bezpečnosti a pracovného prostredia novinárov. Napriek tomu však eurokomisia SR odporučila, aby v tomto procese dosiahla ďalšie pokroky a posilnila tiež pravidlá a mechanizmy na podporu nezávislého riadenia a redakčnej nezávislosti verejnoprávnych médií.

EK si všíma aj zákon o zrušení Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a zriadení Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR). Upozorňuje, že zákon vzbudzuje obavy z nezávislosti tohto verejného vysielateľa v budúcnosti.

Posledným odporúčaním EK je zabezpečiť účinné verejné konzultácie a zapojenie zainteresovaných strán do procesu tvorby právnych predpisov. Slovensko totiž vlani v tejto oblasti podľa nej nedosiahlo nijaký pokrok.

Európska komisia vydáva správu o právnom štáte od roku 2020 a pokrýva v nej štyri piliere - vnútroštátnu justíciu, protikorupčné rámce, slobodu a pluralitu médií, ako aj iné inštitucionálne systémy bŕzd a protiváh. Správa každý rok skúma situáciu v EÚ ako celku a obsahuje aj 27 kapitol o podstatnom vývoji v jednotlivých členských krajinách. EK v správe pritom posudzuje splnenie minuloročných odporúčaní a na tomto základe všetkým členským štátom poskytuje ďalšie.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

VČERA - 20:27Zahraničné

Hasiči v sobotu večer ukončili hasenie požiaru v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier.

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

VČERA - 19:58Zahraničné

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky.

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

VČERA - 19:37Zahraničné

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

VČERA - 18:36Zahraničné

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra.

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

VČERA - 17:25Zahraničné

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka.