• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Biden vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v záujme ochrany demokracie

  • 6:16 25.07.2024
  • Washington
Biden vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v záujme ochrany demokracie

Prezident USA Joe Biden v stredu vyhlásil, že sa vzdal kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách, aby ochránil demokraciu.

Najlepším spôsobom, ako sa posunúť vpred a zjednotiť krajinu, je podľa neho "odovzdať pochodeň" novej generácii, informuje TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AP a britskej spravodajskej stanice BBC.

Ochrana demokracie je dôležitejšia, ako akýkoľvek titul... Nič nemôže stáť v ceste záchrane našej demokracie. A to vrátane osobných ambícií,“ povedal Biden z Oválnej pracovne v prejave k národu. „Vážim si tento úrad, ale svoju krajinu milujem viac... Bolo mi cťou slúžiť tejto krajine ako prezident,“ dodal.

Biden tiež skonštatoval, že nastal čas pre „nové a mladšie hlasy“. Vysvetlil, že svojej kandidatúry sa vzdal aj preto, aby zjednotil Demokratickú stranu.

Šéf Bieleho domu prisľúbil Američanom, že počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa bude sústrediť na vykonávanie svojej práce. Okrem riešenia vnútropolitických tém sa zaviazal, že sa bude naďalej usilovať o ukončenie vojny v Pásme Gazy a prepustenie Američanov zadržiavaných po celom svete. Zdôraznil, že Washington sa bude spolu svojimi spojencami tiež naďalej snažiť zastaviť postup ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine. „Udržíme NATO silnejšie, mocnejšie a jednotnejšie ako kedykoľvek v našej histórii,“ citovala jeho slová televízia CNN.

Úradujúci prezident v príhovore vyzdvihol aj americkú viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá sa po Bidenovom rozhodnutí neuchádzať sa o znovuzvolenie usiluje o zisk nominácie Demokratickej strany v prezidentských voľbách. „Má skúsenosti, je tvrdá, je schopná... Teraz je voľba na vás, Američanoch,“ uviedol.

Na Amerike je skvelé, že tu nevládnu králi a diktátori. Vládnu tu ľudia. História je vo vašich rukách. Moc je vo vašich rukách. Myšlienka Ameriky - leží vo vašich rukách,“ povedal prezident.

Bidenov prejav sledovala priamo v Oválnej pracovni jeho najbližšia rodina - prvá dáma USA Jill Bidenová, syn Hunter a dcéra Ashley. Harrisová si ho pozrela z Houstonu v americkom štáte Texas, kde má vo štvrtok pracovný program, napísala CNN s odvolaním na predstaviteľa Bieleho domu.

Republikánsky exprezident Donald Trump sledoval Bidenov prejav na palube lietadla počas návratu z predvolebného podujatia v Severnej Karolíne. V príspevku na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal, že prezidentovi „bolo sotva rozumieť“ a prejav označil za „veľmi zlý“. Na stredajšom podujatí v meste Charlotte republikánsky kandidát na prezidenta svojim podporovateľom povedal, že „pred troma dňami sa im podarilo poraziť najhoršieho prezidenta v histórii krajiny“.

Z postu prezidenta neodstúpi

Biely dom označil v stredu za "smiešne" výzvy, aby prezident USA Joe Biden odstúpil z funkcie, pretože sa rozhodol stiahnuť svoju opätovnú kandidatúru na prezidenta. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

„Akýkoľvek návrh tohto typu je smiešny, to nie je to, čomu veríme,“ povedala hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. Dodala, že Bidenove rozhodnutie o stiahnutí kandidatúry nemá „nič spoločné s jeho zdravotným stavom“.

Hovorkyňa zároveň poprela, že by Biely dom zatajil možné zhoršenie zdravotného stavu Bidena pred jeho rozhodnutím odstúpiť z boja o znovuzvolenie. „Nie je to tak,“ uviedla.

O stiahnutí svojej kandidatúry v novembrových prezidentských voľbách informoval Biden v nedeľu. Vysvetlil, že pôvodne mal v úmysle usilovať sa o znovuzvolenie, no dospel k názoru, že je v najlepšom záujme Demokratickej strany i krajiny, ak sa stiahne.

Tlak na odstúpenie Bidena z boja o Biely dom prudko vzrástol po jeho katastrofálnom vystúpení v júnovom televíznom dueli s republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom. Biden, vo veku 81 rokov najstarší úradujúci prezident Spojených štátov, počas debaty na stanici CNN hovoril chrapľavým hlasom a opakovane nebol schopný dokončiť svoje myšlienky. O tri roky mladší Trump pôsobil oveľa energickejšie a sústredenejšie, hoci predniesol množstvo prehnaných alebo nepravdivých tvrdení, na ktoré jeho oponent väčšinou nereagoval.

Po dueli Biden síce viackrát zopakoval, že z boja o Biely dom neodstúpi, no napokon sa obrovskému tlaku podvolil. Ako náhradu za seba navrhol svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú, ktorá okamžite rozbehla kampaň na získanie nominácie na augustovom zjazde Demokratickej strany.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

VČERA - 20:27Zahraničné

Hasiči v sobotu večer ukončili hasenie požiaru v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier.

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

VČERA - 19:58Zahraničné

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky.

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

VČERA - 19:37Zahraničné

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

VČERA - 18:36Zahraničné

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra.

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

VČERA - 17:25Zahraničné

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka.