• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Štátu hrozia miliónové sankcie, NKÚ varuje pred zanedbaním vážnej povinnosti

  • 10:59 26.07.2024
  • Bratislava
Štátu hrozia miliónové sankcie, NKÚ varuje pred zanedbaním vážnej povinnosti

Za neplnenie povinností Slovensko čelilo v roku 2020 žalobe pred Súdnym dvorom EÚ, hrozia aj ďalšie sankcie.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR upozorňuje, že problematika hluku vo vonkajšom prostredí nie je na Slovensku v podstate nikým riadená a za jej zanedbávanie môžu hroziť miliónové sankcie. Kontrolóri na základe svojich zistení odporúčajú parlamentnému výboru pre zdravotníctvo, aby zaviazal rezort zdravotníctva iniciovať legislatívne zmeny zákona o posudzovaní a kontrole hluku, ktoré komplexne zastrešia a budú riešiť túto problematiku. TASR o tom informovala hovorkyňa NKÚ SR Daniela Bolech Dobáková.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR si v kontrolovaných rokoch 2020 až 2023 svoje úlohy plnil len formálne, Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa ako gestor o túto oblasť nezaujímalo, nekoordinovalo spoluprácu zainteresovaných rezortov cez pravidelné stretnutia či pracovnú skupinu,“ priblížila hovorkyňa s tým, že za neplnenie povinností Slovensko čelilo v roku 2020 žalobe pred Súdnym dvorom EÚ.

Do budúcna pritom môže hroziť aj ďalšia žaloba už s miliónovými sankciami. NKÚ SR sa práve z tohto dôvodu zameral na preverenie procesov riadenia systému ochrany obyvateľstva pred hlukom v životnom prostredí a plnenie povinností zodpovednými orgánmi,“ doplnila. Preventívne opatrenia majú podľa kontrolórov výrazný vplyv na znižovanie výdavkov spojených s následnou liečbou ochorení ovplyvnených hlukom.

Podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo priblížil, že štát doposiaľ nepredložil strategické hlukové mapy ešte za rok 2021, čo predstavuje riziko ďalšej žaloby a možných až miliónových sankcií zo strany EÚ. Kontrola NKÚ odhalila, že ÚVZ okrem iného nezhromažďoval údaje zo strategických hlukových máp a akčných plánov a nevytváral databázu z týchto údajov. „Ukázalo sa tiež, že povinné osoby predkladali úradu strategické hlukové mapy a akčné plány s oneskorením,“ spresnil Ivančo s tým, že ÚVZ za neplnenie týchto povinností neukladal povinným osobám pokuty a na problematiku hluku mal vyčleneného jedného zamestnanca. Svoju úlohu si podľa NKÚ neplnil ani rezort životného prostredia, keďže neurčil tiché oblasti v otvorenej krajine.

Kontrolóri tiež upozornili, že ministerstvo zdravotníctva nemá zákonom vymedzené kompetencie v oblasti kontroly plnenia úloh úradom. Zákon tiež na Slovensku neurčuje orgán, ktorý by mal identifikovať povinné osoby na predkladanie strategických hlukových máp a akčných plánov. Je tak len na povinnej osobe, či sa z vlastnej iniciatívy k tejto povinnosti prihlási. V Českej republike napríklad podľa NKÚ takéto mapy vypracováva štátna príspevková organizácia rezortu zdravotníctva na základe dát, ktoré jej poskytujú externé subjekty.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.