• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

  • 6:11 27.07.2024
  • Praha
ČR: Ukrajinci protestovali pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe.

Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti, informuje iDNES.cz.

Demonštranti boli podľa servera zväčša muži vo veku 20 až 50 rokov, niektorých sprevádzali ich partnerky. Organizátori vopred vyzvali protestujúcich, aby krotili svoje vášne a zdržali sa agresívnych výziev na zmenu vlády v Kyjeve. Hnev medzi účastníkmi však prepukol po tom, čo im prvý tajomník veľvyslanectva Bohdan Serhijčuk začal vysvetľovať, že im nedokáže pomôcť.

V súčasnosti zastupiteľské úrady Ukrajiny v zahraničí vydajú Ukrajincom podliehajúcim brannej povinnosti pas iba vtedy, ak má armáda o nich aktualizované údaje. Tie si môžu aktualizovať iba v odvodových strediskách na Ukrajine, tam však nechcú ísť pre obavy, že by ich okamžite poslali na front.

Podľa organizátorov protestu hrozí, že tisíce Ukrajincov sa takto v Česku prepadnú do ilegality. „Sú tu ľudia, ktorí tu majú trvalý pobyt desať či 15 rokov a s Ukrajinou nemajú nič spoločné. Nemajú tam adresu, žiaden majetok a teraz nemajú ani doklady,“ povedala spoluorganizátorka protestu Oxana Kotenková.

Ukrajinci žijúci v ČR na problém upozornili aj tamojšie ministerstvo vnútra či ombudsmana, zatiaľ však neuspeli. Podľa vlastných slov nevedia, ako budú platiť hypotéky či ako budú ich deti chodiť do školy. Upozorňujú, že mnohí o nový pas požiadali ešte pred aprílovou zmenou ukrajinského zákona o poskytovaní konzulárnych služieb.

V ČR žije podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí približne 94.000 ukrajinských mužov v brannom veku. Česká vláda minulý týždeň podpísala s Ukrajinou bezpečnostnú dohodu. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský už dávnejšie avizoval, že Praha pomôže Ukrajine s návratom bojaschopných mužov. „Česká republika dlhodobo podporuje ukrajinských utečencov a vítame ich na našom území - avšak nie tých, ktorí sa snažia vyhnúť brannej povinnosti stanovenej zákonom,“ povedal v máji pre Novinky.cz.

Litva a Poľsko už pred časom avizovali, že Kyjevu pomôžu s návratom bojaschopných mužov. Litva im chce obmedziť sociálne dávky a pracovné povolenia či doklady. Poľsko zas na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody zo začiatku júla zakladá „ukrajinskú légiu“ zloženú z Ukrajincov žijúcich v Poľsku.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

VČERA - 20:27Zahraničné

Hasiči v sobotu večer ukončili hasenie požiaru v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier.

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

VČERA - 19:58Zahraničné

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky.

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

VČERA - 19:37Zahraničné

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

VČERA - 18:36Zahraničné

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra.

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

VČERA - 17:25Zahraničné

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka.