• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

KDH: Vláda by sa mala viac zamerať na mladých, ako investovať do automobiliek

  • 12:03 31.07.2024
  • Bratislava
KDH: Vláda by sa mala viac zamerať na mladých, ako investovať do automobiliek

Odchod zo Slovenska zvažuje až štvrtina mladých ľudí. Vláda by sa mala preto zamerať na rozvoj ich životnej úrovne, aby neodchádzali do zahraničia.

Štát by mal podporiť najmä kvalitu vzdelávania, bývania, služieb či zamestnania a menej investovať do automobilového priemyslu. V stredu na to upozornili poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) Marián Čaučík a Jozef Hajko.

Máme problém na Slovensku s mladými ľuďmi s tým, že odchádzajú z našej krajiny aj za štúdiom, alebo keď tu vyštudujú, idú pracovať a mnohokrát sa už nevrátia, a toto je veľký problém do budúcnosti,“ uviedol Čaučík.

Jednostranná orientácia vlády na automobilový priemysel sťažuje podľa neho mladým ľuďom, aby sa uplatnili, keďže v automobilkách pracujú aj cudzinci a z tohto dôvodu nevidia na Slovensku perspektívu. Štát by mal viac investovať do sektorov inovácií a informačných technológií, kde by sa dokázali uplatniť mladí ľudia.

Čaučík zdôraznil, že viac peňazí by malo ísť aj na poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, kde by mohli vzniknúť dobré pracovné príležitosti i v kombinácii so životným prostredím, energetikou a cestovným ruchom.

Jednostranná orientácia vlády na automobilový priemysel má podľa Hajka negatívny vplyv na životnú úroveň ľudí, ich mzdy a pracovné podmienky. Spresnil, že na Slovensku pracuje 11 % zamestnancov počas noci, čo je oproti iným členským štátom EÚ dvojnásobok. Riešením by mohol byť systém hospodárskej politiky, ktorý by zlepšil životnú úroveň ľudí na Slovensku.

„Spoločnosť potrebuje ucelenú hospodársku politiku na 15 až 20 rokov dopredu, aby sme my vedeli, čo vlastne chceme robiť, aby sme vedeli, akú prácu dáme ľuďom, ako atraktívne budeme pôsobiť na našich mladých ľudí, aby nám neutekali, pretože oni sú veľmi dôležití,“ priblížil Hajko. Dodal, že vláda od januára do júla 2024 schválila podporu 12 projektov v hodnote 562 miliónov eur, pričom 97 % z týchto investícií je v oblasti automobilového priemyslu.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR reagovalo, že veľká časť investícií sa sústredí do automobilového priemyslu preto, lebo tento sektor zamestnáva viac ako 260.000 ľudí a zabezpečuje rast ďalších slovenských firiem. Zároveň sa podieľa aj na exporte Slovenska na úrovni 42 %, tvorí približne 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska a niektoré automobilové závody investujú aj do elektromobilov.

Súčasná vláda podľa rezortu hospodárstva podporila aj investície do neautomobilového priemyslu, a to napríklad do výroby zásobníkov vody pre tepelné čerpadlá, ako je spoločnosť De Jong Slovakia v Nižnej Šebestovej pri Prešove alebo potravinársky priemysel v spoločnosti EU Poultry vo Veľkých Bošanoch.

„Slovensko určite nie je montážnou dielňou tak, ako sa účelovo snaží naznačiť strana KDH. Súčasná vláda SR podporila viacero projektov, ktorých súčasťou bol aj vznik výskumných alebo vývojových centier. Či už išlo o spoločnosť Haleon v Leviciach alebo spoločný podnik čínskej spoločnosti Gotion a slovenskej spoločnosti Inobat v Šuranoch,“ uzavrelo ministerstvo.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

DNES - 17:42Ekonomické

Cestovné doklady bude možné vrátiť bez sankcie.

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

DNES - 14:50Ekonomické

Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy.

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

DNES - 14:20Ekonomické

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje v pondelok už štvrtý deň.

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

VČERA - 17:51Ekonomické

Ruskí predstavitelia a manažéri sú zmätení po prekvapujúcom vyhlásení Vladimira Putina, že Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít v reakcii na západné sankcie.

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

VČERA - 16:21Ekonomické

Poslanec a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku.

Vosveteit.sk