EFSA potvrdila bezpečnosť aspartámu pre väčšinu populácie
- 15:06 12.12.2013
- BRATISLAVA

Na základe dôkladného preskúmania podkladov zo štúdií zvierat a ľudí odborníci vylúčili potenciálne riziko, že aspartám môže spôsobiť poškodenie génov, vrátane rakoviny.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA - European Food Safety Authority) vo svojom celkovom posudku rizík tohto sladidla došiel k záveru, že aspartám a produkty jeho rozkladu sú pri súčasnom dávkovaní pre ľudské zdravie bezpečné.
Pre vyhotovenie tohto posudku vypracoval úrad komplexný prehľad všetkých dostupných vedeckých výskumov aspartámu a produktov jeho rozkladu, vrátane štúdií u zvierat aj u ľudí.
Dr. Alicja Mortensen, predsedníčka skupiny EFSA pre potravinové prídavné látky a zdroje nutrientov pridávaných do potravín (ANS Panel), v tejto súvislosti uviedla, že: „tento posudok predstavuje jedno z najkomplexnejších hodnotení rizík aspartámu, aké boli kedy vyhotovené. Je to krok vpred pri posilňovaní dôvery spotrebiteľov k vedeckému podporovaniu európskeho systému pre bezpečnosť potravín a reguláciu potravinových prísad.”
Odborníci skupiny ANS Panel zohľadnili všetky dostupné informácie a na základe podrobnej analýzy došli k záveru, že súčasná hodnota prijateľného denného príjmu (ADI) 40 mg/kg za deň je pre väčšinu populácie nezávadná. Avšak pre pacientov trpiacich ochorením fenylketonúriou (PKU) nie je hodnota ADI vhodná, pretože musia prísne dodržiavať diétu s nízkym obsahom fenylalanínu (aminokyselina obsiahnutá v bielkovinách).
Na základe dôkladného preskúmania podkladov zo štúdií zvierat a ľudí tak odborníci vylúčili potenciálne riziko, že aspartám môže spôsobiť poškodenie génov, vrátane rakoviny. Odborníci EFSA tiež prišli na to, že aspartám nepoškodzuje mozog ani nervový systém a ani neovplyvňuje správanie alebo kognitívne funkcie, a to ani u detí, ani u dospelých. Z hľadiska tehotenstva skupina uviedla, že neexistuje žiadne riziko pre vývoj plodu, ktoré by súviselo s vystavením fenylalanínu z aspartámu pri súčasnej hodnote ADI (s výnimkou žien trpiacich ochorením PKU).
Tento posudok objasňuje, že produkty rozkladu aspartámu (fenylalanín, metanol a kyselina asparágová) sú tiež prirodzene obsiahnuté v iných potravinách (napríklad metanol sa nachádza v ovocí a zelenine). Účinok produktov rozkladu aspartámu na celkový účinok stravy obsahujúcej tieto látky je nízky.

Aké dámske topánky budú v móde na jar 2025?
Členkové čižmy sú ideálnou obuvou do jarného počasia. Sú ideálne pre elegantný aj menej formálny štýl.

Ako BLIK uľahčuje online nakupovanie na Slovensku? Rýchlosť a komfort online platieb
Online nakupovanie je čoraz populárnejšie na celom svete a ani Slovensko nie je výnimkou.

Ktoré práce pri renovácii bytu alebo domu prenechať profesionálom?
Hoci si mnohí myslia, že väčšinu prác týkajúcich sa renovácie bytu alebo domu zvládnu sami, čím si ušetria peniaze, nie je to tak.

Interní a externí účtovníci: Čo je pre vašu spoločnosť najlepšie?
Každá spoločnosť, malá aj veľká, rieši rovnakú otázku - kto bude zodpovedný za vedenie účtovníctva a miezd? Mali by ste zamestnať vlastného účtovníka alebo sa spoľahnúť na externú spoločnosť?

4 seriály inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré vás chytia
Chcete sa ponoriť do fascinujúceho sveta skutočných príbehov prenesených na televíznu obrazovku?