• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Noemova archa na Mesiaci: Vedci odhalili svoje plány

  • 19:04 03.08.2024
  • Svet
Noemova archa na Mesiaci: Vedci odhalili svoje plány

Vedci odhalili svoje smelé plány pre budúcnosť zvieracej ríše.

Na Mesiaci by sa mohla vybudovať "Noemova archa", do ktorej by sa posielali zmrazené vzorky najviac ohrozených druhov na Zemi. Ako navrhli vedci, archa, nazývaná biorepozitár, by slúžila ako zmrazený trezor pre prípad, že by niektoré druhy zo Zeme zmizli.

Trezor by sa pravdepodobne vybudoval buď na severnom, alebo južnom póle Mesiaca. Dôvodom je, že tu panujú teploty -200 °C a krátery vytvárajú trvalý tieň. Znamenalo by to, že zamrznutý trezor by nepotreboval aktívny zdroj energie na udržiavanie nízkej teploty.

Na projekte pracujú vedci z niektorých najlepších univerzít na svete vrátane Harvardovej univerzity a Smithsonovho inštitútu. Podľa článku uverejneného v oxfordskom akademickom časopise BioScience títo vedci začali vytvárať protokol na uskladnenie priestorov na základe ryby Asterropteryx semipunctata. Musia sa však popasovať s niekoľkými problémami, ako je bezpečná preprava zmrazených vzoriek do vesmíru.

Poistka proti strate vzoriek na Zemi

Podobný zmrazený trezor, aký sa navrhuje vo vesmíre, už existuje tu na Zemi na Svalbarde v Nórsku. Vedci tvrdia, že mať ďalšiu základňu na Mesiaci by bol dobrý záložný plán k tej, ktorá už je tu na Zemi. NASA sa zaujíma aj o severný a južný pól Mesiaca, pretože sa tam nachádza ľad, ktorý by mohol pomôcť pri zakladaní ľudskej kolónie.

"Takéto bioúložisko by chránilo biodiverzitu a slúžilo by ako poistka proti jej strate v dôsledku prírodných katastrof, klimatických zmien, vyčerpania zdrojov nadmerného počtu obyvateľov, vojen, sociálno-ekonomických hrozieb a iných príčin na Zemi. Spočiatku sa zameriame na kryokonzerváciu vzoriek zvieracej kože s bunkami fibroblastov," píšu vedci.

Dodávajú, že funkčné lunárne bioúložisko by bolo primárne určené na umiestnenie "živých, kryokonzervovaných vzoriek najviac ohrozených živočíchov na Zemi".

"Ide o program na desaťročia. Realizácia lunárneho biorepozitára si bude vyžadovať spoluprácu širokého spektra národov, kultúrnych skupín, agentúr a medzinárodných zainteresovaných strán, aby sa vypracovali prijateľné plány na uchovávanie vzoriek, riadenie a dlhodobé plány,” dodávajú vedci s tým, že ochrana života na Zemi by mala byť najvyššou prioritou predtým, ako sa začneme hnať za lokalitami na Mesiac pre priemysel a rôzne druhy vedy.

Zdroj: Info.sk, TM, universetoday.com, academic.oup.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri závislosti od alkoholu

21:34 17.10.2024Veda

Injekčné perá na liečbu obezity a cukrovky druhého typu znižujú tiež intoxikáciu alkoholom.

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

Revolúcia v boji proti rakovine: Recept na liek sa môže skrývať v pivných kvasinkách

18:13 16.10.2024Veda

Kvasinky, ktoré sa používajú na varenie obľúbeného piva, by mohli byť kľúčom k revolučnej liečbe rakoviny.

Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

Nový variant covidu sa nezastaví, ak nespravíme tieto tri veci, varuje profesor

20:12 15.10.2024Veda

Európu ovládol najnovší subvariant koronavírusu. Profesor tvrdí, že na obmedzenie jeho šírenia je potrebné vykonať tri kroky.

Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

Obavy z ďalšej pandémie: V blízkosti letiska sa šíri nebezpečný vírus

19:23 01.10.2024Veda

Vírusu podľahlo už osem nakazených, krajina prijala preventívne opatrenia.