• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Časté zmeny hesiel vás neochránia. Čo radia odborníci?

  • 10:49 03.08.2024
  • Bratislava
Časté zmeny hesiel vás neochránia. Čo radia odborníci?

Časté zmeny hesiel nemusia vždy zvýšiť bezpečnosť účtu, upozorňuje bezpečnostná spoločnosť Eset.

Ešte donedávna sa odporúčalo pravidelne striedať heslá s cieľom znížiť riziko ich krádeže. Výskumy však naznačujú, že to nemusí nevyhnutne zvýšiť bezpečnosť účtu. Nie je tak jasné, ako často by sa heslá mali meniť. Informovala o tom bezpečnostná spoločnosť Eset.

Existujú presvedčivé dôvody, prečo bezpečnostní experti a celosvetovo uznávané autority, ako napríklad Národný inštitút USA pre štandardy a technológie (NIST) a britské Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCSC), neodporúčajú, aby si ľudia nasilu menili heslá každých niekoľko mesiacov, pokiaľ nie sú splnené určité kritériá,“ uviedla bezpečnostná spoločnosť.

Heslá majú byť silné, dlhé a jedinečné

Podľa inštitútu NIST majú používatelia tendenciu vyberať si slabšie heslá, keď vedia, že ich budú musieť v blízkej budúcnosti zmeniť. Taktiež dodal, že ľudia si často zvolia heslo, ktoré je podobné ich starému zapamätateľnému heslu. „Tento postup poskytuje falošný pocit bezpečia, pretože, ak bolo predchádzajúce heslo skompromitované a vy ho nenahradíte silným a jedinečným heslom, útočníci ho môžu ľahko prelomiť znova,“ vysvetlila bezpečnostná spoločnosť.

Upozornila však na to, že existujú situácie, ktoré si predsa len vyžadujú zmenu hesla. Napríklad, ak bolo súčasťou úniku údajov tretej strany alebo bolo opakovane používané vo viacerých účtoch. Taktiež pokiaľ bolo slabé a ľahko uhádnuteľné. „Hackeri môžu používať špecializované nástroje určené na automatizáciu procesu skúšania rôznych hesiel v rôznych účtoch v nádeji, že jedno z nich bude fungovať, a často aj uspejú,“ dodala spoločnosť.

Odporúča preto používanie silných, dlhých a jedinečných hesiel, či ich ukladanie do správcu hesiel. Taktiež je tu možnosť aktivácie dvojfaktorovej autentifikácie, ktorá dodáva ďalšiu vrstvu ochrany. „Heslá neukladajte do prehliadača, hoci sa to zdá ako dobrý nápad. Prehliadače sú totiž obľúbeným cieľom útočníkov, ktorí môžu prostredníctvom malvéru kradnúceho informácie získať vaše heslá,“ podotkla spoločnosť.

Do budúcnosti sa podľa spoločnosti očakáva, že prístupové kľúče, s podporou spoločností Google, Apple, Microsoft a ďalších významných technologických hráčov, časom navždy ukončia éru hesiel. „Dovtedy je však dôležité udržať si čo možno najvyššiu úroveň zabezpečenia účtov,“ uzavrela spoločnosť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

DNES - 17:42Ekonomické

Cestovné doklady bude možné vrátiť bez sankcie.

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

DNES - 14:50Ekonomické

Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy.

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

DNES - 14:20Ekonomické

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje v pondelok už štvrtý deň.

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

VČERA - 17:51Ekonomické

Ruskí predstavitelia a manažéri sú zmätení po prekvapujúcom vyhlásení Vladimira Putina, že Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít v reakcii na západné sankcie.

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

VČERA - 16:21Ekonomické

Poslanec a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku.

Vosveteit.sk