Táto šťava dokáže znížiť riziko nebezpečnej rakoviny
Bežná zložka koktailov má protirakovinový účinok.
Niektorí ju používajú ako domáci liek na rôzne problémy od infekcií močových ciest cez žalúdočné vredy až po ochorenia ďasien. Výskum však tiež naznačuje, že antioxidanty a ďalšie živiny v brusnicovej šťave môžu pomôcť v boji proti jednej z najčastejších typov rakoviny na svete.
Štúdie ukázali, že brusnice môžu zastaviť tvorbu bielkovín, ktoré prispievajú k rastu rakovine prostaty. Pomáhajú tak zastaviť nádory skôr, ako sa stanú smrteľnými. V štúdii z roku 2016 sa zistilo, že podávanie brusníc v prášku 32 mužom s rakovinou prostaty pomohlo znížiť hladinu prostatického špecifického antigénu (PSA) v ich krvi.
Hladina PSA sa považuje za ukazovateľ toho, aká aktívna je rakovina prostaty. Urológovia z Fakultnej nemocnice Olomouc v Českej republike podávali pacientom 1500 mg brusnicového prášku, čo by približne zodpovedalo 170ml brusnicovej šťavy, najmenej 21 dní pred operáciou na odstránenie nádoru prostaty. Zistili, že sa tým znížila hladina PSA, čo možno považovať za znak toho, že rakovina bola menej aktívna. Niektorí lekári však test PSA spochybnili.
Brusnice ako prevencia rakoviny prostaty a žalúdka
Foto: New Africa/Shutterstock.com
V štúdii z roku 2012, sa ukázalo, že brusnice a ich výťažky znižujú množstvo bielkovín nazývaných cyklíny v bunkách rakoviny prostaty. Cyklíny pomáhajú rakovine prostaty rásť a šíriť sa po tele. Bez nich sa rakovina stáva menej agresívnou. Tento výskum bol vykonaný s použitím buniek vypestovaných z ľudí, ale nebol zopakovaný na živom človeku.
Po rakovine kože je rakovina prostaty najčastejšou formou rakoviny u mužov. Predpokladá sa, že približne 12 percent ľudí s rakovinou prostaty na toto ochorenie zomrie. Štandardná liečba tohto ochorenia je podobná liečbe iných typov rakoviny a môže zahŕňať operáciu, ožarovanie alebo chemoterapiu.
Brusnice majú vysoký obsah mnohých živín, ako sú vitamín C, vitamín E, fosfor, vápnik, horčík draslík a cholín. Šťava z nich má antibakteriálne účinky - zabraňuje baktérii H. Pylori, ktorá spôsobuje vredy, aby sa uchytila v žalúdku. Štúdie naznačili, že táto baktéria môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka. Pravidelná konzumácia brusnicovej šťavy na zníženie rizika vzniku infekcie H. Pylori by mohla pomôcť znížiť riziko vzniku tohto ochorenia.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.