• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Vo väčšine krajov sa šmýka, na Slovensko sadla aj hmla

  • 14:52 13.12.2013
  • BRATISLAVA
Vo väčšine krajov sa šmýka, na Slovensko sadla aj hmla

Koniec pracovného týždňa a prichádzajúci víkend bude prevažne zamračený s nízkou oblačnosťou, v nedeľu hlásia polooblačno. Denné teploty počas najbližších dní dosiahnu -1 až 5 stupňov Celzia, v noci klesnú najviac sedem stupňov pod nulou.

Vo veľkej časti krajiny sa však v piatok šmýka, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou. Platí v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a v Žilinskom kraji. Šmýkať sa bude podľa SHMÚ do 13:00.

Poľadovica vzniká kombináciou mrholenia a nízkych teplôt. Pozor by si mali dávať ľudia pri pohybe a rôznych aktivitách, nebezpečenstvo predstavuje aj pre vodičov. Takisto môžu v jej dôsledku zamŕzať rôzne vedenia.

Počasie v piatok ovplyvní rozsiahla tlaková výš, pričom v sobotu bude pokračovať na naše územie vo vyšších vrstvách ovzdušia prílev teplého vzduchu od severozápadu. V nedeľu sa však situácia zmení a za plytkou brázdou, ktorá prejde cez Poľsko na východ, k nám prenikne od západu chladnejší vzduch.

V piatok sa treba pripraviť na zamračené počasie s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Na horách a len výnimočne aj v nižších polohách zasvieti slnko a to hlavne na strednom Slovensku. Ojedinele hlásia mrholenie. Bude bezvetrie alebo zafúka iba slabý vietor.

Najvyššia denná teplota dosiahne -1 až 5 stupňov Celzia, na horách vo výške 1500 metrov hlásia okolo 8 stupňov nad nulou.

Z piatka na sobotu bude zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Nočná teplota klesne na 0 až -5 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši bude okolo -6 až -11 stupňov Celzia. Ojedinele sa vyskytne aj mrholenie, pri ktorom sa môže tvoriť poľadovica.

Počas soboty bude prevažne zamračené s nízkou oblačnosťou a hmlisto. Opäť môže ojedinele mrholiť, pričom tvoriť sa môže aj poľadovica. SHMÚ už vydal výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou, ktorá do 11:00 zasiahne takmer celé územie Slovenska.

Na horách a cez deň, miestami aj v nižších polohách, sa mraky rozplynú a predpovedajú jasno až polojasno. Teplota počas dňa dosiahne -2 až +3 stupne Celzia, v stredných polohách bude okolo +5 až +10 stupňov.

Nočná teplota zo soboty na nedeľu klesne na -2 až -7 stupňov. Bude prevažne polooblačno. V nižších polohách sa lokálne vyskytne hmla alebo bude zamračené s nízkou oblačnosťou. Pripravte sa ojedinele na slabé zrážky. Denná teplota vystúpi na 0 až +5 stupňov, na severe krajiny hlásia miestami slabý celodenný mráz.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

DNES - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

DNES - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

DNES - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

DNES - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

DNES - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.