• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2024Meniny má Olympia
18°Bratislava

Premiér navrhne vládnej koalícii odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NRSR

  • 17:05 16.08.2024
  • Bratislava
Premiér navrhne vládnej koalícii odvolanie Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NRSR

Premiér Robert Fico (Smer-SD) navrhne vládnej koalícii odvolávanie lídra opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michala Šimečku z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Vyčíta mu zvolávanie protivládnych protestov a burcovanie verejnosti. Kritizuje ho aj v súvislosti s čerpaním dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU) Nadáciou Milana Šimečku, na ktoré upozornila šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Ministerke zároveň vyjadril podporu v súvislosti s jej odvolávaním v parlamente.

„Najatá opozícia kričí len preto, lebo vedenie ministerstva kultúry prijíma personálne a manažérske rozhodnutia, ktoré v praxi znamenajú odstrihnutie rôznych, prepáčte, kultúrnych čudákov od štedrého zdroja verejného rozpočtu,“ skonštatoval. V tejto súvislosti skritizoval poberanie dotácií Nadáciou Milana Šimečku, ktorá podľa neho dostala od roku 2020 viac ako 650.000 eur. Tvrdí, že ide o finančné toky pre rodinu lídra PS Šimečku.

Za opozičnými protestmi predseda vlády vidí záujem ochrániť finančné záujmy rodiny Šimečkovcov. „Šimečka na pokyn svojich nadriadených zvoláva verejné protesty, burcuje s fatálnymi následkami a ešte je aj taký politicky naivný, že podá návrh na odvolanie ministerky kultúry v NR SR. Za to, že ministerka chce prerušiť finančné toky pre jeho rodinu,“ podotkol.

Predseda PS podľa Fica zneužíva demokratické inštitúty, akými sú protesty, na ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny. Avizoval, že preto navrhne vládnej koalícii, aby podala návrh na jeho odvolanie z postu podpredsedu parlamentu. Chce, aby sa o návrhu na odvolanie ministerky kultúry a Šimečku konala v parlamente spoločná rozprava. „To bude zábava, o čom všetkom sa Slovensko dozvie. A ak k realizácii tohto návrhu dôjde, výsledkom bude, že nepadne ministerka, ale naivný pán Šimečka,“ dodal.

Aj lídri koaličnej SNS Andrej Danko a koaličného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok upozornili na čerpanie štátnych peňazí nadáciou. „Progresívci často hovoria o slušnosti, transparentnosti a boji proti rodinkárstvu. Preto je namieste otázka, ako sa líder PS Šimečka postaví k financovaniu rodinnej 'nadácie' zo štátnych zdrojov. Nie je ani ťažké uhádnuť, akú veľkú úlohu zohráva táto nadácia pre PS a celú progresívnu kaviareň,“ skonštatoval Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

Môj dedo sa volal Adam. Predstavte si, že by existovala nadácia môjho deda Adama Fica, ktorá by od roku 2020 dostala 650 tisíc Eur z verejných zdrojov a ja by som sa tváril, že s tým nemám nič spoločné... Pán Michal Šimečka mladší, my seno nežerieme! Pán Šimečka, zneužívate demokratické inštitúty, ako sú protesty, na ochranu finančných záujmov vašej rodiny!

Uverejnil používateľ Robert Fico Piatok 16. augusta 2024

Šimkovičová a generálny tajomník služobného úradu rezortu Lukáš Machala tento týždeň upozornili na čerpanie dotácií z FPU Nadáciou Milana Šimečku. Tá si podľa ich slov nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026. Označili to za neštandardné. Fond to odmietol. Poukázal na to, že viacročná podpora je bežnou formou. Podozrenia o ovplyvňovaní procesu čerpania dotácií z FPU odmietla i Nadácia Milana Šimečku. Za nepravdivé označila aj tvrdenia o finančnom profite rodiny Šimečkovcov z aktivít nadácie. Napojenie na nadáciu odmietol aj líder PS. Pracujú tam podľa neho nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Policajti budú mať nárok na dočasný stabilizačný a náborový príspevok

Policajti budú mať nárok na dočasný stabilizačný a náborový príspevok

DNES - 17:56Domáce

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú môcť za stanovených podmienok dostať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok.

SHMÚ varuje pred výrazným vzostupom vodných hladín v týchto lokalitách

SHMÚ varuje pred výrazným vzostupom vodných hladín v týchto lokalitách

DNES - 16:45Domáce

Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy (18. 9.).

Opozícia ľutuje, že prezident nezorganizoval spoločné koalično-opozičné stretnutie

Opozícia ľutuje, že prezident nezorganizoval spoločné koalično-opozičné stretnutie

DNES - 15:32Domáce

Predstavitelia opozície si cenia pozvanie prezidenta SR Petra Pellegriniho, vyčítajú mu však, že nezorganizoval spoločné stretnutie predstaviteľov opozície i koalície.

SNS reagovala na poslancov Hlasu-SD, ktorí nehlasovali o odvolaní Šimečku

SNS reagovala na poslancov Hlasu-SD, ktorí nehlasovali o odvolaní Šimečku

DNES - 15:29Domáce

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu-SD sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní šéfa PS Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

DNES - 14:51Domáce

Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený.