Priveľa kávy škodí srdcu. Koľko šálok si ešte možno dovoliť?
Kofeín v nadmerných dávkach škodí aj inak zdravým ľuďom. Aké množstvo už možno považovať za škodlivé?
Na poli vedeckého výskumu sa dlhodobo vedie debata o tom, či je pitie kávy zdraviu skôr prospešné alebo škodlivé. Kúsok svetla vrhá na túto problematiku výskum z Indie, podľa ktorého už 400 miligramov kofeínu denne zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení aj u inak zdravých ľudí.
Ako vysvetľuje autorka štúdie Nency Kagatharaová:
„Pravidelná konzumácia kofeínu narúša parasympatický systém, čo vedie k zvýšenému krvnému tlaku a srdcovému tepu.“
Kagatharaovej tím meral krvný tlak a tep srdca 92 dospelým po tom, ako dokončili trojminútový vytrvalostný test na schodisku. Účastníci boli vo veku 18 až 45 rokov, a na začiatku testovania mali normálne výsledky merania tlaku.
V priebehu testovania takmer každý účastník skonzumoval vyše 400 miligramov kofeínu, čo je ekvivalent zhruba štyroch šálok kávy, 10 plechoviek malinovky alebo dvoch energetických nápojov.
Ako preukazujú výsledky, chronická konzumácia 400 miligramov kofeínu vedie k zvýšenému srdcovému tepu a krvnému tlaku.
Väčšina zdravotníckych inštitúcií, vrátane americkej Správy potravín a liečiv a prestížnej kliniky Mayo Clinic považuje dávku 400 miligramov kofeínu za „bezpečnú pre väčšinu zdravých dospelých“.
Napriek tomu, že kofeín zrýchľuje tvorbu noradrenalínu a epinefrínu v tele, ktoré zvyšujú tep srdca a krvný tlak, táto látka sa zároveň považuje za prospešnú pre psychické zdravie, a podľa mnohých dokonca chráni telo pred vznikom rakoviny.
Podľa Kagatharaovej najviac kofeínu počas týždňa skonzumujú ženy v podnikateľskom a manažérskom prostredí, ktorým kvôli tomu podľa nej hrozí zvýšené riziko vysokého krvného tlaku a iných srdcovo-cievnych ochorení.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.