Neumyté ovocie či zelenina môže spôsobiť aj vážne ochorenie
Každé ovocie a zeleninu treba pred konzumáciou dôkladne umyť.
Na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka môžu na človeka číhať mnohé parazity. Riziko predstavuje aj kontaminovaná voda, zle umytá alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody nachádzajúce sa blízko zeme v záhrade. Upozornili na to lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Iinformovala jeho hovorkyňa Dana Kamenická.
Riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň podotkol, že parazity na spomínanom ovocí môžu prenášať lesné zvieratá ako napríklad líška. „Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi - psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ dodal Bartoň.
Najznámejším parazitárnym ochorením je podľa verejného zdravotníka a hygienika NÚDCH Michala Adamišina toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. „Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ priblížil Adamišin.
Zároveň ozrejmil, že v NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov v 12 hospitalizáciách. „V anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v anamnéze prítomné,“ doplnil Adamišin.
Ďalším ochorením je napríklad echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. „Dôležité je vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. V NÚDCH sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s echinokokózou tri hospitalizácie,“ podotkol verejný zdravotník a hygienik.
Lekári odporúčajú po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami si ruky umyť vodou a mydlom. Rovnako je dôležité, aby pri manipulovaní s ovocím a zeleninou bolo náčinie pred používaním čisté a umyté. „Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami,“ uviedol Adamišin.
Zároveň kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých produktov. Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti podľa odborníkov z NÚDCH zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a Staphylococcus.
Kalamita na Slovensku: Výstrahy pretrvávajú, v týchto úsekoch platí kalamitná situácia
Na cestách treba naďalej počítať s ťažkosťami, na východe vyhlásili I. stupeň kalamitnej situácie.
Od pondelka bude v 24 okresoch obnovená prevádzka na odboroch katastra
Od pondelka bude obnovená prevádzka na odboroch katastra v 24 okresoch. Služby budú poskytovať len za okresy vo svojej pôsobnosti.
SHMÚ: V týchto krajoch stále platí 2.stupeň výstrahy pred snežením
Meteorológovia varujú pred snehovými závejmi a jazykmi.
Verejný ochranca práv sa chce vo februári obrátiť na ÚS pre posúdenie ústavnosti novely infozákona
Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský chce vo februári podať návrh na Ústavný súd SR pre posúdenie ústavnosti novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám.
ÚVZ varuje: Toto vám hrozí, ak nebudete v miestnosti udržiavať optimálnu mieru vlhkosti
V interiéroch treba udržiavať optimálnu mieru vlhkosti.