• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

  • 21:38 19.08.2024
  • Madison
Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Vedeli ste o tom, že jeden deň na Zemi kedysi trval len 18 hodín? Dni sa postupne predlžujú už celé tisícročia, a nezmení sa to ani v najbližších rokoch. Podľa odhadov v priebehu asi 200 miliónov rokov sa naši potomkovia dočkajú toho, že deň bude mať 25 hodín namiesto súčasných 24.

Ako v článku denníka Daily Mail vysvetľuje geológ Stephen Meyers z Univerzity vo Wisconsine-Madisone, súvisí to so vzďaľovaním sa Mesiaca od Zeme. „Keďže Mesiac sa vzďaľuje, Zem je ako krasokorčuliarka v piruete, ktorá vystiera ruky, a tak spomaľuje,“ tvrdí.

Mesiac bude vidno len z jednej strany Zeme

Mesiac je od Zeme vzdialený vyše 384 tisíc kilometrov, pričom ročne sa táto vzdialenosť predlžuje o necelé 4 centimetre. Každý rok mu teda trvá o čosi dlhšie, kým obehne našu planétu.

Podľa vedcov raz dôjde k tomu, že Mesiac dosiahne stabilnú vzdialenosť od Zeme a bude viditeľný len z jednej jej strany.

Meyers s kolegami zistili, že vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom sa mení už celé tisícročia, pričom jeden deň na Zemi pred miliónmi rokov trval len 18 hodín, keďže Mesiac bol k nám bližšie.

Keďže bol Mesiac bližšie k Zemi, silnejší gravitačný ťah spôsobil jej rýchlejšie otáčanie okolo vlastnej osi. Mesiac totiž výrazne pôsobí na vodu v oceánoch, ktorú priťahuje svojou gravitáciou. Malá časť zemskej energie však zároveň pôsobí na Mesiac, ktorý vytláča ďalej od seba.

Na spomaľovanie Zemskej rotácie majú vplyv aj ďalšie faktory, napríklad globálne otepľovanie. To zapríčiňuje rýchle topenie snehovej pokrývky na zemi, kvôli ktorému do oceánov uniká množstvo vody. Tá sa hromadí v blízkosti rovníka a ďalej od Mesiaca, takže Zem zväčšuje svoj polomer pri rovníku, čím sa jej rotácia spomaľuje.

Zmeny v dĺžke zemských dní sa dejú postupne a neustále, no sú príliš malé na to, aby sme si ich všimli, a nemajú žiaden vplyv na ľudský biorytmus. Zmena nastane až v priebehu miliónov rokov, keď deti našich detí už budú počítať s 25-hodinovými dňami.

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

19:37 12.09.2024Veda

Muž zostal ohromený, keď zistil pravdu o podivnej jame na Mapách Google.

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

20:31 01.09.2024Veda

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Vosveteit.sk