Bežíte na záchod hneď po jedle? Lekár vysvetľuje možnú príčinu
Za problémom častého používania toalety po jedle sa skrýva nielen rýchle trávenie.
Mozog a črevá sú silne prepojené, a tak to, čo jeme, má výrazný dopad aj na naše zmýšľanie a zdravie mozgu. O tom, že vzťah medzi črevami a mozgom je platný aj naopak, svedčia slová gastroenterológa Josepha Salhaba, ktorý sa vo videu na TikToku venoval problematike okamžitej návštevy toalety po jedle.
Nejde len o rýchle trávenie
Foto: Bonie el Ninno/Shutterstock.com
„Keď po jedle máte nutkanie hneď vykonať veľkú potrebu, ide o gastrokolický reflex,“ vysvetľuje Salhab vo videu.
Britská Národná zdravotná služba približuje, že gastrokolický reflex je „fyziologický reflex, ku ktorému dochádza v reakcii na roztiahnutie žalúdka po jedení a prechod vedľajších produktov trávenia do tenkého čreva“.
Ako ďalej vysvetľujú zdravotníci, celý proces trvá približne 20 až 30 minút, takže k veľkej potrebe dochádza do polhodiny od jedla, najčastejšie po raňajkách. Črevá sa vtedy vyprázdňujú, aby uvoľnili priestor pre ďalšiu potravu počas dňa.
Nie je pravda, že pri veľkej potrebe sa zbavujeme jedla, ktoré sme práve zjedli. Telo v skutočnosti vylučuje staršiu stolicu a vodu nahromadenú v črevách.
Títo ľudia sú na reflex náchylnejší
Salhab vo videu vysvetlil, že reflex je častejšie možné pozorovať u pacientov so syndrómom dráždivého čreva. U nich sa po jedle dostavujú aj bolesti brucha, či dokonca hnačka.
„Kontrakcie hrubého čreva môžu byť u pacientov so syndrómom dráždivého čreva veľmi silné,“ dodal lekár, ktorý v takomto prípade odporúča vyhnúť sa určitým typom jedál ako sýtené nápoje, sladké nápoje, mliečne výrobky, alkohol, vyprážané jedlá a citrusy.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.