• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 12.9.2024Meniny má Mária, Marlena
11°Bratislava

Tomáš: Hlas-SD by nesúhlasil so zrušením 2 %, nie je to súčasťou konsolidácie

  • 14:06 21.08.2024
  • Bratislava
Tomáš: Hlas-SD by nesúhlasil so zrušením 2 %, nie je to súčasťou konsolidácie

Koaličná strana Hlas-SD by nesúhlasila so zrušením dvojpercentnej asignačnej dane.

Tento návrh nie je ani súčasťou pripravovaného konsolidačného balíčka. Po stredajšom rokovaní vlády to vyhlásil podpredseda strany a minister práce Erik Tomáš.

V súvislosti s ozdravením verejných financií sa podľa neho v poslednom čase objavilo viacero nepravdivých a zavádzajúcich informácií. „Normálne sa v médiách špekuluje, že vláda chce zrušiť dvojpercentnú asignačnú daň. Dokonca sa v tých médiách hovorí o tom, že už to niekedy v minulosti chcel urobiť minister práce Erik Tomáš,“ vyhlásil šéf rezortu s tým, že to nie je pravda.

Pripomenul, že v minulosti len navrhoval úpravu tohto mechanizmu, aby sa rodičovský dôchodok mohol vyplácať aj z dvoch percent daní, ktoré sa používajú na asignáciu pre neziskové organizácie. Ľudia by tak dostali možnosť slobodne sa rozhodnúť, či dve percentá zo svojich daní venujú mimovládnym organizáciám alebo rodičom.

Ani vtedy to tak nebolo, ani teraz by strana Hlas-SD so zrušením dvojpercentnej asignačnej dane nesúhlasila. To chcem jasne povedať. A hlavne to nie je ani predmetom konsolidačného balíčka,“ zdôraznil Tomáš. V tejto súvislosti všetkých vyzval, aby počkali na reálne konsolidačné opatrenia a komentovali až to, čo bude na stole.

Návrh na zrušenie daňovej asignácie pre právnické osoby prezentoval koncom júla Inštitút sociálnej demokracie (ISD), personálne prepojený so stranou Hlas-SD. Návrh by mal podľa jeho predkladateľov priniesť štátu ročne 30 až 50 miliónov eur a časť z toho by sa mala presunúť na adresnú pomoc najohrozenejším skupinám na Slovensku.

Viaceré neziskové organizácie považujú možné zrušenie daňovej asignácie pre firmy za nepremyslený krok. Týmto opatrením by síce vláda získala do rozpočtu 50 miliónov eur, no občania Slovenska by prišli o verejnoprospešné aktivity vo vyššej hodnote a podľa organizácií by sa zhoršila dostupnosť pomoci pre ľudí v núdzi. Upozornili na to v utorok (20. 8.) Asociácia firemných nadácií a fondov (ASFIN) a Komora mimovládnych neziskových organizácií (MNO).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ECB znížila sadzby, ale neposkytla žiadne signály o ďalšom kroku

ECB znížila sadzby, ale neposkytla žiadne signály o ďalšom kroku

DNES - 17:21Ekonomické

Vrchol vplyvu sprísňovania menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB) na hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny už bol dosiahnutý.

Poisťovne očakávajú zvýšené škody spôsobené počasím, radia preventívne kroky

Poisťovne očakávajú zvýšené škody spôsobené počasím, radia preventívne kroky

DNES - 15:59Ekonomické

S prichádzajúcim nepriaznivým počasím očakávajú poisťovne zvýšený počet škôd na majetku.

ECB znížila kľúčové úrokové sadzby

ECB znížila kľúčové úrokové sadzby

DNES - 14:32Ekonomické

Európska centrálna banka vo štvrtok podľa očakávania znížila svoje kľúčové úrokové sadzby o 25 bázických bodov.

Poisťovňa nemusí preplatiť všetky škody pri daždi

Poisťovňa nemusí preplatiť všetky škody pri daždi

DNES - 13:57Ekonomické

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách.

Pripravte sa na možné meškania vlakov, varuje ZSSK

Pripravte sa na možné meškania vlakov, varuje ZSSK

DNES - 11:26Ekonomické

Železničná spoločnosť Slovensko v súvislosti s nepriaznivým počasím v nasledujúcich dňoch upozorňuje na možné zdržania v železničnej doprave.

Vosveteit.sk