• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 13.9.2024Meniny má Ctibor
Bratislava

Na Slovensku pribúdajú nakazení covidom

  • 18:33 25.08.2024
  • Bratislava
Na Slovensku pribúdajú nakazení covidom

Očakáva, že v nasledujúcom období budú prípady respiračných ochorení pribúdať.

Počet prípadov ochorenia COVID-19 má podľa dát Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v auguste zatiaľ stúpajúcu tendenciu. Kým v 32. kalendárnom týždni tohto roka evidoval 76 prípadov, v nasledujúcom to bolo 135. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná u ľudí nad 65 rokov. TASR informácie poskytol odbor komunikácie ÚVZ.

COVID-19 je akútnym respiračným ochorením. Vzhľadom na počet ľudí, ktorí boli zaočkovaní, respektíve ochorenie prekonali, už priebeh ochorenia nebýva u väčšiny pacientov natoľko závažný. Tým klesá aj počet vykonaných testov na COVID-19,“ ozrejmil úrad.

Očakáva, že v nasledujúcom období budú prípady respiračných ochorení pribúdať. „V nasledujúcom období očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení aj hospitalizácií, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny (október až apríl), kedy ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné ochorenia, medzi ktoré patrí aj COVID-19,“ vysvetlil ÚVZ. O zavádzaní celoplošných opatrení sa podľa neho aktuálne neuvažuje.

V Európe dominujú dva varianty

Úrad priblížil, že v Európe v súčasnosti dominuje variant BA.2.86. vrátane jeho subvariantu KP.3. „Subvariant BA.2.86 sa radí pod variant omicron vírusu SARS-CoV-2. Uvádza sa, že je menej nákazlivý, avšak môže viesť k závažnejšiemu ochoreniu tým, že sa dostane ďalej do dolnej časti pľúc. KP.3 je súčasťou skupiny variantov s názvom 'FLiRT', spadajúcej pod variant omicron. V súčasnosti neexistuje jasný dôkaz, že KP.3 spôsobuje závažnejšie ochorenie ako iné kmene,“ ozrejmil.

V prípade, že človek ochorie, ÚVZ odporúča nechodiť do práce, školy či do iných kolektívov a verejných priestorov. „Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora,“ doplnil. Zdôraznil, že pri liečbe je potrebné riadiť sa pokynmi lekára a dôsledne sa doliečiť. Počas choroby by sa človek nemal stretávať s osobami mimo domácnosti. „Ak je to možné, v prípade ochorenia obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete v jednej domácnosti,“ podotkol ÚVZ. Dôležité je tiež podľa neho pravidelné a dôkladné vetranie i dezinfekcia dotykových plôch. Apeluje aj na dôkladnú hygienu rúk.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia obvinila dvoch mužov v súvislosti s nočnou streľbou v Trnave

Polícia obvinila dvoch mužov v súvislosti s nočnou streľbou v Trnave

DNES - 17:55Domáce

Polícia obvinila dvoch mužov pre streľbu, ktorá sa odohrala v noci z nedele na pondelok v Trnave.

ÚVZ: Pre zníženie rizika nákazy osýpkami je ochorenie potrebné čo najskôr odhaliť

ÚVZ: Pre zníženie rizika nákazy osýpkami je ochorenie potrebné čo najskôr odhaliť

DNES - 16:48Domáce

Pre zníženie rizika nákazy osýpkami je potrebná rýchla detekcia ochorenia, hospitalizácia nakazeného na infekčnom oddelení a odber biologického materiálu na dôkaz infekcie.

Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí

Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava na Záhorí

DNES - 15:33Domáce

Vojaci pomôžu pri preventívnom spevnení hrádze rieky Morava neďaleko obce Kopčany v okrese Skalica.

Vosveteit.sk