• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Brazílsky najvyšší súd prikázal dočasné vypnutie platformy X v krajine

  • 6:13 31.08.2024
  • Brazília
Brazílsky najvyšší súd prikázal dočasné vypnutie platformy X v krajine

Od sobotného skorého rána sa používatelia v Brazílii nemôžu dostať na sociálnu sieť X Elona Muska. Dôvodom je dočasné vypnutie platformy, ktoré nariadil v piatok tamojší najvyšší súd. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

Používateľom sa od sobotného rána začala zobrazovať správa s výzvou na opätovné načítanie prehliadača bez toho, aby sa mohli úspešne prihlásiť, píše AFP.

Brazílsky najvyšší súd v piatok nariadil dočasné vypnutie sociálnej siete X po tom, čo vypršala súdom stanovená lehota pre spoločnosť na určenie právneho zástupcu v krajine. Následne brazílsky telekomunikačný regulátor Anatel prikázal poskytovateľom internetových služieb, aby používateľom pozastavili prístup na túto platformu. Od sobotnej polnoci miestneho času tak začali robiť hlavní operátori.

Sudca Alexandre de Moraes nariadil úplné a okamžité dočasné vypnutie platformy X až do splnenia všetkých súvisiacich súdnych príkazov týkajúcich sa siete vrátane zaplatenia pokút vo výške 18,5 milióna brazílskych realov (takmer tri milióny eur) a vymenovanie právneho zástupcu platformy v Brazílii.

V snahe zabrániť obchádzaniu blokovania siete súd taktiež rozhodol, že jednotlivci a spoločnosti, ktoré sa pokúsia získať prístup k sieti pomocou virtuálnej súkromnej siete (VPN) môžu dostať pokutu až do výšky 50.000 realov denne (približne 8000 eur).

Súd a majiteľ platformy X Elon Musk vedú dlhodobé spory v súvislosti so šírením nebezpečných dezinformácií. Súd už tento rok nariadil sieti zablokovať niektoré účty, ktoré počas pôsobenia pravicovo-populistického prezidenta Jaira Bolsonara šírili nenávisť a dezinformácie.

Musk, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky platformy v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity. Služba však ostala pre používateľov tejto juhoamerickej krajiny naďalej dostupná.

Sudca de Moraes je tiež predsedom Najvyššieho volebného súdu (TSE), ktorý minulý rok vyhlásil Bolsonara za nespôsobilého opätovne kandidovať na funkciu prezidenta, pretože šíril nepravdivé informácie o volebnom systéme.

V apríli nariadil de Moraes vyšetrovanie Muska, ktorého obvinil z inštrumentalizácie platformy na zločinecké účely. Musk reagoval, že hoci platforma X môže prísť o svoje príjmy v Brazílii, „na princípoch záleží viac ako na zisku“.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

Maďarsko v reakcii na povodne aktivovalo mechanizmus IPCR

DNES - 21:21Zahraničné

Maďarsko ako predsednícka krajina Rady Európskej únie v pondelok aktivovala mechanizmus Integrované dojednania EÚ o politickej reakcii na krízu (IPCR).

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Vosveteit.sk