• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

  • 20:31 01.09.2024
  • Acid Canyon
Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Nové testy odhalili, že obľúbený turistický a cyklistický chodník v USA je kontaminovaný radiáciou. Acid Canyon pri Los Alamos, mieste zrodu jadrovej bomby, v Novom Mexiku je dnes rádioaktívny na úrovni podobnej lokalite jadrovej katastrofy v Sovietskom zväze v Černobyle.

Šokujúce údaje o kontaminácii podnietili verejnosť, aby na trase umiestnila oficiálne varovania. Biochemik Michael Ketterer uviedol: „Nikdy som nič podobné v Spojených štátoch nevidel. Toto je oblasť bez obmedzení. Je to extrémny príklad veľmi vysokej koncentrácie plutónia v pôde a sedimentoch.“

Americké ministerstvo energetiky (DOE) vydalo vyhlásenie, v ktorom tvrdí, že hodnoty sú „veľmi nízke a v rámci bezpečného rozsahu vystavenia“.

Kontaminovaná je aj voda a rastliny

Ketterer zdôraznil, že štátne a miestne úrady Nového Mexika by mali návštevníkov varovať, aby sa vyhli kontaktu s vodou v tejto oblasti. Kontaminácia podľa jeho meraní prekročila bezpečný limit Americkej agentúry pre ochranu životného prostredia (USEPA) o viac ako 72 percent. Vzorky vody pozdĺž trasy obsahovali rádioaktívne merania až 86 pikocurie na liter (pCi/L) v porovnaní s akceptovanou úrovňou USEPA pod 50 pCi/L.

Biochemik tiež poznamenal, že vysoké koncentrácie plutónia vo vode v kaňone predstavujú ďalšie environmentálne riziká pre komunity a biotopy nižšie po prúde. „Je to jedna z najšokujúcejších vecí, na ktoré som v živote narazil,“ povedal biochemik o svojom náleze pre Guardian.

Ketterer poznamenal, že rádioaktívne plutónium v podzemnej vode môžu absorbovať aj rastliny a tak sa dostáva do potravinového reťazca prostredníctvom miestnych bylinožravcov, alebo sa šíri ako popol v ovzduší po čoraz častejších lesných požiaroch.

Riaditeľ organizácie Nuclear Watch Jay Coghlan povedal, že kontaminácia plutóniom v srdci Los Alamos nie je len historickou záležitosťou.

Laboratóriá v tejto lokalite pod vedením Kongresu, ministerstva energetiky a Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť sa v súčasnosti pripravujú na výrobu ďalšej generácie plutóniových jám na aktualizáciu arzenálu jadrových zbraní USA.

Zdroj: Info.sk, TM, nukewatch.org, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

Muž našiel na Google Mapách niečo neuveriteľné. Obrovská jama má zvláštny pôvod

19:37 12.09.2024Veda

Muž zostal ohromený, keď zistil pravdu o podivnej jame na Mapách Google.

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

21:38 19.08.2024Veda

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Vosveteit.sk