• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
12°Bratislava

Telegram sa podľa Durova zaviazal zmeniť svoj prístup k moderovaniu obsahu

  • 18:32 06.09.2024
  • Paríž
Telegram sa podľa Durova zaviazal zmeniť svoj prístup k moderovaniu obsahu

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť.

V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

Zatiaľ čo 99,999 percent používateľov Telegramu nemá nič spoločné s trestnou činnosťou, 0,001 percenta používateľov zapojených do nezákonných aktivít vytvára zlý obraz celej platformy a ohrozuje záujmy takmer miliardy používateľov,“ napísal Durov na Telegrame.

V štvrtkovom príspevku kritizoval francúzske úrady za to, že ho v auguste zatkli a obvinili v súvislosti s tým, že jeho platforma umožňuje zverejňovanie extrémistického a nezákonného obsahu. Vo svojom prvom vyjadrení od zatknutia označil za „prekvapivé“, že má byť práve on zodpovedný za obsah zdieľaný inými. Francúzske úrady sa mali so svojimi sťažnosťami obrátiť na firmu, a nie zadržať jej riaditeľa, zdôraznil.

Durova zadržali na letisku v Paríži koncom augusta po prílete súkromným lietadlom z Azerbajdžanu. Následne francúzske úrady oznámili, že ho stíhajú v spojitosti s trestnými činmi na Telegrame vrátane podvodov, prania špinavých peňazí, detskej pornografie a iných.

Po štyroch dňoch ho z väzby podmienečne prepustili na kauciu päť miliónov eur. V súvislosti s ďalším vyšetrovaním má zakázané opustiť územie Francúzska a musí sa dvakrát týždenne hlásiť na policajnej stanici.

Tridsaťdeväťročný Durov sa narodil v Rusku. Krajinu v roku 2014 opustil, pretože podľa vlastných slov odmietol splniť požiadavky Kremľa na zrušenie opozičných komunít na svojej sociálnej sieti VKontakte. Po tomto tlaku sieť predal a odišiel z Ruska, v súčasnosti býva v Dubaji. Podľa médií získal Durov v roku 2021 francúzske občianstvo aj občianstvo Spojených arabských emirátov.

Telegram sa po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 stal hlavným zdrojom nefiltrovaného a podľa agentúry Reuters niekedy aj zavádzajúceho obsahu pochádzajúceho od oboch strán konfliktu.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Povodne v Rakúsku majú už tri ľudské obete

Povodne v Rakúsku majú už tri ľudské obete

DNES - 11:53Zahraničné

Povodne v Rakúsku si podľa tamojšej polície vyžiadali v pondelok dve ďalšie obete na životoch.

Zomrel Tito Jackson, člen skupiny The Jackson 5

Zomrel Tito Jackson, člen skupiny The Jackson 5

DNES - 10:50Zahraničné

Vo veku 70 rokov zomrel americký hudobník Tito Jackson, bývalý člen chlapčenskej skupiny The Jackson 5.

Rumunsko naďalej sužujú záplavy, o život prišlo najmenej šesť ľudí

Rumunsko naďalej sužujú záplavy, o život prišlo najmenej šesť ľudí

DNES - 10:30Zahraničné

Situácia v dôsledku neutíchajúceho prudkého dažďa a rozsiahlych záplav zostáva v Rumunsku napätá aj v priebehu pondelka. Povodne si cez víkend v tejto krajine vyžiadali najmenej šesť ľudských obetí.

Povodne v Česku majú prvú obeť, ďalší ľudia sú nezvestní

Povodne v Česku majú prvú obeť, ďalší ľudia sú nezvestní

DNES - 9:13Zahraničné

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných.

Česká vláda sa kvôli povodniam zíde na mimoriadnom zasadnutí

Česká vláda sa kvôli povodniam zíde na mimoriadnom zasadnutí

DNES - 6:12Zahraničné

Najvyššie stupne povodňovej aktivity boli dosiahnuté na tokoch v 11 zo 14 krajov Českej republiky. Výnimkou zostáva Praha, Plzenský a Karlovarský kraj.

Vosveteit.sk