• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami

  • 19:37 08.09.2024
  • Svet
Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami

Vedci odhalili prekvapivú súvislosť medzi súrodencami a rozšíreným typom rakoviny.

V prvej analýze svojho druhu sa zistilo, že starší súrodenci sú spojení s vyšším rizikom skorého výskytu rakoviny hrubého čreva. Výskumníci z New Yorku zistili, že u ľudí, ktorí majú viac starších súrodencov, je pravdepodobnosť vzniku ochorenia pred 50. rokom života vyššia, nezávisle od iných rizikových faktorov.

Analýza údajov o 500 000 dospelých vylúčila iné premenné, o ktorých je známe, že zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, ako napríklad výskyt ochorenia v rodine, telesná hmotnosť a fajčenie.

Mladší súrodenci sú vystavení črevným ochoreniam od súrodencov

Jednou z teórií je, že mladší súrodenci sú vystavení väčšiemu množstvu detských chorôb, keď je okolo nich veľa súrodencov. Tieto žalúdočné problémy môžu spôsobiť poškodenie čreva, kvôli čomu sú náchylní na vznik nádorov. Viac detských infekcií tiež zvyšuje pravdepodobnosť predpisovania antibiotík, ktoré boli v minulosti spojené s rakovinou hrubého čreva.

Ďalšou hypotézou je, že rodičia, ktorí majú viacero detí, majú vyššiu šancu na odovzdanie genetických mutácií, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

Analýza bola uverejnená v časopise Clinical Gastroenterology and Hepatology, pričom nejde o úplnú štúdiu. Preto sa nevenovala niektorým ďalším rizikovým faktorom, ktoré by mohli byť príčinou vzniku rakoviny hrubého čreva, vrátane stravy a konzumácie alkoholu.

Vedci skúmali údaje od 500 000 dospelých osôb z databázy UK Biobank. V tejto skupine bolo menej ako 200 prípadov rakoviny hrubého čreva, čo tiež mohlo ovplyvniť zistenia.

Tím však zistil, že u ľudí s dvoma alebo viacerými staršími súrodencami bola pravdepodobnosť vzniku včasného kolorektálneho karcinómu o 50 % vyššia ako u tých, ktorí nemali žiadneho.

U ľudí s jedným starším súrodencom bola pravdepodobnosť zvýšená o 40 percent. Medzi rakovinou hrubého čreva u ľudí starších ako 50 rokov a tým, koľko mali súrodencov, sa nezistila žiadna súvislosť.

Na vine môže byť aj vyšší vek rodičov

Suneel Kamath, onkológ špecializujúci sa na včasný vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka si myslí, že mladší súrodenci sa rodia zo starších spermií a vajíčok ako ich starší súrodenci. To zvyšuje riziko genetických mutácií, ktoré „by mohli u dieťaťa pretrvávať a možno viesť k rakovine v skoršom veku“.

Kamath uviedol, že tieto zistenia môžu byť užitočné pre mladých ľudí, ktorí majú príznaky podobné kolorektálnemu karcinómu. Ak by ich lekári vedeli o týchto zisteniach, mohli by ich skôr poslať na kolonoskopiu, ak sú najmladším dieťaťom v rodine.

Autori štúdie sa domnievajú, že mať viac starších súrodencov zvyšuje vystavenie rôznym detským chorobám, ako sú chrípka, ovčie kiahne a angína. Tím napísal:

„Vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka môže trvať desaťročia. Preto je dôležité pochopiť úlohu faktorov v ranom veku, ako je sociálno-ekonomický status (SES), vek otca, genetika a zloženie mikrobiómu. Starší súrodenci môžu byť priamymi zdrojmi výsevu mikrobioty [baktérií] a nedávne údaje ukazujú pozitívny vzťah medzi počtom starších súrodencov a zvýšenou diverzitou črevného mikrobiómu.“

Zdroj: Info.sk, TM, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

VČERA - 21:39Zdravie

Alkohol narúša kvalitu spánku najmä pri pití veľkého množstva. Takto dokážete minimalizovať jeho negatívne účinky.

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

VČERA - 9:45Zdravie

Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

VČERA - 7:19Zdravie

Ak používate slúchadlá, ktoré sa vkladajú priamo do uší, nemali by ste ich používať príliš často. Simulácia ukazuje, čo môže nasledovať.

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

6:52 17.09.2024Zdravie

Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.

Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

19:36 15.09.2024Zdravie

Podľa kardiochirurga existujú dve skupiny ľudí, ktorým sa oplatí preventívne užívať aspirín.