• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2024Meniny má Olympia
10°Bratislava

V Slovenskom raji zachvátil požiar lokalitu Jedľov

  • 7:18 09.09.2024
  • Spišská Nová Ves
V Slovenskom raji zachvátil požiar lokalitu Jedľov

Správa Národného parku (NP) Slovenský raj na sociálnej sieti uviedla, že pravdepodobnou príčinou jeho vzniku je manipulácia s otvoreným ohňom mimo vyznačenej turistickej trasy. Zásah podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach stále trvá.

Okolo 15.00 h sme dostali prvé hlásenie o požiari v oblasti Tomášovského výhľadu. Zmobilizovali sme kolegov, zbalili protipožiarne náradie a na mieste sme sa hlásili veliteľovi zásahu z HaZZ v Spišskej Novej Vsi. Horelo v katastrálnom území Spišské Tomášovce, medzi známym Tomášovským výhľadom a turistickým centrom Ďurkovec,“ uviedli ochranári. Požiar vznikol na hrebeni, na vyhliadkovej plošinke, na hranici medzi piatym a tretím stupňom ochrany. Okrem národného parku horelo aj v lese miestneho pozemkového spoločenstva Les Tomášovce.

Požiar sa podľa Správy NP do zotmenia podarilo lokalizovať, zhorela plocha asi pol hektára, čiastočne na severnom prístupnejšom svahu v starej borine s jedľou, ale čiastočne aj na južnom, extrémne strmom svahu v pestrom zmiešanom, ale v podraste veľmi presušenom lese s bukmi, dubmi, lipami, javormi, jedľou, smrekom a borovicou. „Situáciu komplikuje asi 20 metrov vysoké hrebeňové súvislé bralo, odkiaľ padali dolu strminou obhorené zvyšky driev či hrabanky. Preto sme sa zamerali na úsek pod bralom, ktorý hasiči a ostatní s malými postrekovačmi na chrbtoch uhasili ako prvý. Pod požiarom sme podrobne zmonitorovali niekoľko desiatok metrov široký úsek svahu a, dúfame, že dolu k Hornádu nespadli žiadne tlejúce zvyšky. Pred zotmením sa podarilo výdatne zaliať aj vrcholovú plošinu a prístupnejšiu časť na severnej strane požiariska,“ priblížila Správa NP.

Okrem profesionálov na mieste zasahovali aj dobrovoľníci z obcí Letanovce, Smižany a Betlanovce a tiež príslušníci Horskej záchrannej službe Slovenský raj, viacerí ochranári a členovia pozemkového spoločenstva. Spolu v teréne zasahovalo viac ako 30 ľudí.

Príčina požiaru nie je dosiaľ známa, avšak iste ňou nebol prírodný činiteľ, ale človek. S veliteľom zásahu sme sa zhodli, že išlo o manipuláciu s otvoreným ohňom, možno nedohasený ohorok z cigarety,“ zdôraznila Správa NP. Upozorňuje, že lokalita je mimo turistických chodníkov a vyzýva preto návštevníkov, aby nechodili mimo nich a aby sa v lese a všeobecne v prírode správali maximálne zodpovedne.

Počas pondelka by mali požiarisko ochranári spolu s hasičmi podrobne obhliadnuť a pokračovať v dohášaní.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Košiciach prijalo hlásenie o požiari krátko po 14.30 h. Hovorca KR HaZZ Jozef Bálint pre TASR potvrdil, že na mieste zasahovali ôsmi profesionáli so štyrmi kusmi hasičskej techniky a štyri dobrovoľné hasičské zbory so 14 členmi a ďalšou technikou. Oheň sa podarilo lokalizovať okolo 19.00 h a z dôvodu ťažko prístupného terénu jeho likvidáciu prerušili. „V pondelok ráno po 7.00 h sa na miesto požiariska vrátili traja príslušníci HaZZ s dvoma kusmi hasičskej techniky a likvidujú už len lokálne ohniská a vykonávajú monitoring požiariska,“ uviedol Bálint.

Dodal, že celkovo bola požiarom zasiahnutá plocha lesa o rozlohe 5000 štvorcových metrov. Hasiči neevidujú pri udalosti žiadne zranené ani usmrtené osoby. „Výška priamej škody doposiaľ nebola zástupcom urbariátu vyčíslená. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania,“ uzavrel hovorca.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

VČERA - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

VČERA - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

VČERA - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

VČERA - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

VČERA - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk