• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2024Meniny má Olympia
19°Bratislava

Prezident je v Rakúsku, s Van der Bellenom ocenili dobré susedské vzťahy

  • 13:55 11.09.2024
  • Viedeň/Bratislava
Prezident je v Rakúsku, s Van der Bellenom ocenili dobré susedské vzťahy

Prezident SR Peter Pellegrini a rakúsky spolkový prezident Alexander Van der Bellen ocenili dobré susedské vzťahy svojich krajín a v spolupráci chcú pokračovať.

Uviedli to v stredu na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní vo Viedni. Hlavy štátov diskutovali o Európskej únii, možnom zložení Európskej komisie, ruskej invázii na Ukrajinu a hraničných kontrolách na slovensko-rakúskych hraniciach. Prezidenti budú v rozhovoroch pokračovať v nasledujúcich hodinách. Rozprávať sa chcú o integrácii západného Balkánu do EÚ a situácii na Blízkom východe.

Prezident SR na začiatku poznamenal, že pred dovŕšením 100 dní vo funkcii navštívil všetky krajiny Vyšehradskej štvorky.

Ekonomicky je Rakúsko jedným z najvýznamnejších slovenských partnerov. Uistil som prezidenta, že Slovensko ostane dobrým miestom pre rakúske investície a rakúske podnikanie,“ povedal Pellegrini.

Dobré hospodárske vzťahy ocenil aj rakúsky prezident a uviedol, že Rakúsko je druhým najväčším investorom na Slovensku. Spomenul aj, že 40.000 Slovákov sa presťahovalo do Rakúska, predovšetkým do jeho východnej oblasti, a každý deň 340.000 ľudí dochádza zo Slovenska do Rakúska za prácou.

Pellegrini spomenul, že Slovensko a Rakúsko majú problémy s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a v tejto súvislosti sa poďakoval za rakúsku podporu spred niekoľkých rokov pri naštartovaní systému duálneho vzdelávania. Hovoril aj o nedostatkoch v infraštruktúre a prepojení oboch krajín. Ocenil, že na Slovensku pokračuje rekonštrukcia železničnej trate Devínska Nová Ves - Marchegg, ktorá by mala zrýchliť prepojenie medzi Bratislavou a Viedňou.

Ďalej slovenská hlava štátu oznámila dohodu medzi oboma krajinami. „Som veľmi rád, že sa blížime k uzavretiu jednej medzinárodnej zmluvy medzi Rakúskom a Slovenskom - a to je zmluva o spoločnej spolupráci pri poskytovaní zdravotnej záchrannej služby na pohraničí medzi Slovenskom a Rakúskou republikou.“ Dodal, že zmluva je predložená na rokovanie Národnej rade SR.

Podľa vyjadrenia Pellegriniho obaja prezidenti zdieľajú postoj k rozširovaniu EÚ. „Slovensko dlhodobo patrí k podporovateľom rozširovania EÚ o krajiny zásadného Balkánu,“ povedal. Podľa neho by bolo v rámci riešenia problému nelegálnej migrácie účelné, ak by sa Rumunsko a Bulharsko stali plnohodnotnými členmi schengenského priestoru. Van der Bellen si podľa vlastných slov myslí, že v EÚ „neberú vážne situáciu na západnom Balkáne“, a vyjadril potrebu členstva týchto krajín v Únii.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred výrazným vzostupom vodných hladín v týchto lokalitách

SHMÚ varuje pred výrazným vzostupom vodných hladín v týchto lokalitách

DNES - 16:45Domáce

Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať do stredy (18. 9.).

Opozícia ľutuje, že prezident nezorganizoval spoločné koalično-opozičné stretnutie

Opozícia ľutuje, že prezident nezorganizoval spoločné koalično-opozičné stretnutie

DNES - 15:32Domáce

Predstavitelia opozície si cenia pozvanie prezidenta SR Petra Pellegriniho, vyčítajú mu však, že nezorganizoval spoločné stretnutie predstaviteľov opozície i koalície.

SNS reagovala na poslancov Hlasu-SD, ktorí nehlasovali o odvolaní Šimečku

SNS reagovala na poslancov Hlasu-SD, ktorí nehlasovali o odvolaní Šimečku

DNES - 15:29Domáce

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu-SD sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní šéfa PS Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR.

Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

DNES - 14:51Domáce

Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený.

O Šimečkovi nehlasovali dvaja poslanci Hlasu

O Šimečkovi nehlasovali dvaja poslanci Hlasu

DNES - 13:47Domáce

Poslanci hovoria o zbytočnom polarizovaní spoločnosti.