• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2024Meniny má Olympia
17°Bratislava

Vystrčil v Kyjeve: Zelenského som uistil, že na podporu ČR sa môže spoľahnúť

  • 19:50 11.09.2024
  • Praha/Kyjev
Vystrčil v Kyjeve: Zelenského som uistil, že na podporu ČR sa môže spoľahnúť

Spravodlivý mier na Ukrajine nastane podľa predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila len vtedy, ak pri vyjednávaní o ňom bude prítomná Ukrajina a ak bude s podmienkami súhlasiť.

V stredu o tom hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve, kam pricestoval na ďalší parlamentný summit medzinárodnej Krymskej platformy. Vystrčil to uviedol na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR.

V prejave zdôraznil potrebu viac vystupovať z pohodlia krajín, ktoré vojnou nie sú priamo zasiahnuté, a viac Ukrajinu podporovať, pretože to podľa neho nie je len v jej záujme, ale v záujme všetkých demokratických krajín.

Vystrčil na sieti X pripomenul, že počas prvého summitu, ktorý sa uskutočnil v auguste 2021, všetci deklarovali protiprávnosť anexie Krymu a podporu Ukrajine, a napriek tomu o pol roka neskôr nastala plnohodnotná ruská invázia.

Som presvedčený, že to bolo preto, lebo naša podpora Ukrajiny nebola dostatočná. Ak si to nedokážeme uvedomiť a Ukrajinu nebudeme masívne podporovať, doplatíme na to všetci, lebo Rusko sa nezastaví a svojím agresívnym a expanzívnym správaním bude stále viac ohrozovať celú Európu,“ dodal.

Predseda ukrajinskej Najvyššej rady Ruslan Stefančuk sa Česku poďakoval za všetko úsilie a praktické kroky na podporu Ukrajiny. Ocenil jeho významnú vojenskú, finančnú a materiálnu pomoc. S predsedom hornej komory českého parlamentu hovoril aj o českej muničnej iniciatíve a o možnostiach ďalšej pomoci Ukrajine.

Vystrčil si tiež spolu so Zelenským, Stefančukom a ďalšími hosťami summitu Krymskej platformy pripomenul 80 rokov od násilnej deportácie Krymských Tatárov. Šéf českého Senátu naposledy navštívil Kyjev v novembri 2023.

Krymská platforma vznikla v roku 2021 z iniciatívy Zelenského, združuje 70 krajín a medzinárodných organizácií. Jej cieľom je koordinovať všetky národné aj medzinárodné snahy o deokupáciu Krymského polostrova. Lídri sa na tejto platforme stretávajú na úrovni najvyšších ústavných činiteľov, predsedov parlamentov a tiež na expertnej úrovni. Druhý ročník parlamentného summitu sa uskutočnil vlani v Prahe.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

DNES - 19:08Zahraničné

Bývalý guvernér ECB a taliansky expremiér Mario Draghi pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy.

Hromadné výbuchy pagerov: Hlásia obete a tisíce zranených

Hromadné výbuchy pagerov: Hlásia obete a tisíce zranených

DNES - 18:06Zahraničné

Po výbuchoch pagerov hlásia aj obete na životoch, obviňujú Izrael.

V Poľsku sa šíria dezinformácie o povodniach

V Poľsku sa šíria dezinformácie o povodniach

DNES - 13:45Zahraničné

Poľské mesto Vroclav varuje svojich občanov pred dezinformáciami o povodniach, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii "obchodného cára EÚ"

DNES - 13:06Zahraničné

Maroš Šefčovič bude mať v Európskej komisii na starosť aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Von der Leyenová oznámila návrh kandidátov na eurokomisárov aj s portfóliami

Von der Leyenová oznámila návrh kandidátov na eurokomisárov aj s portfóliami

DNES - 12:24Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila v utorok v Štrasburgu návrh zloženia novej exekutívy Európskej únie aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých eurokomisárov.