• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 17.9.2024Meniny má Olympia
17°Bratislava

Rusko tvrdí, že v prípade hrozby môže spojiť svoj potenciál s Čínou

  • 21:41 11.09.2024
  • Moskva
Rusko tvrdí, že v prípade hrozby môže spojiť svoj potenciál s Čínou

Rusko a Čína môžu spojiť svoj potenciál pri hrozbe zo strany Spojených štátov, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Partnerstvo Ruska a Číny nie je namierené proti tretím krajinám. Tieto dve mocnosti však môžu "spojiť svoj potenciál", ak budú čeliť hrozbe zo strany Spojených štátov. Vyhlásila to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Nikto by nemal pochybovať o tom, že naša krajina a Čína nedopustia oslabenie národnej bezpečnosti a obranyschopnosti v dôsledku deštruktívneho konania USA,“ uviedla Zacharovová v reakcii na otázku o možnom rozmiestnení amerických rakiet v Japonsku.

Denník The Japan Times priniesol pred niekoľkým dňami správu o tom, že Spojené štáty prejavili záujem o rozmiestnenie raketových systémov Typhon so stredným dosahom v Japonsku na spoločné vojenské cvičenia.

Je jasné, že Rusko a Čína budú reagovať na vznik dodatočnej a veľmi významnej raketovej hrozby a ich reakcia bude mať ďaleko od politickej,“ vyhlásila hovorkyňa.

Cieľom strategického partnerstva Číny a Ruska nie je podľa jej slov agresia. „Naše vzťahy nie sú namierené voči tretím krajinám... Je to obranná pozícia, nie iniciatíva zamerať sa na iné krajiny,“ uviedla Zacharovová. „No ak bude proti nám zavedená agresívna politika útoku z jedného centra, prečo by sme nemali spojiť náš potenciál?“ spýtala sa.

Ruský prezident Vladimir Putin a čínsky líder Si Ťin-pching podpísali dohodu o neobmedzenom partnerstvo v roku 2022, necelé tri týždne pred začiatkom invázie Ruska na Ukrajinu. V máji tohto roku sa dohodli na prehĺbení „komplexného partnerstva a strategickej spolupráce“ medzi svojimi krajinami.

Čína a Rusko nevytvorili žiadnu formálnu vojenskú alianciu, no Putin ich minulý týždeň opísal ako „spojencov v každom slova zmysle“. Moskva a Peking pritom organizujú aj spoločné vojenské cvičenia, pripomína Reuters.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

Draghi: EÚ má tri možnosti - rozpad, paralýzu alebo užšiu integráciu

DNES - 19:08Zahraničné

Bývalý guvernér ECB a taliansky expremiér Mario Draghi pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu načrtol svoj plán na zlepšenie konkurencieschopnosti Európy.

Hromadné výbuchy pagerov: Hlásia obete a tisíce zranených

Hromadné výbuchy pagerov: Hlásia obete a tisíce zranených

DNES - 18:06Zahraničné

Po výbuchoch pagerov hlásia aj obete na životoch, obviňujú Izrael.

V Poľsku sa šíria dezinformácie o povodniach

V Poľsku sa šíria dezinformácie o povodniach

DNES - 13:45Zahraničné

Poľské mesto Vroclav varuje svojich občanov pred dezinformáciami o povodniach, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach.

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii

Politico: Šefčovič je prekvapením vo funkcii "obchodného cára EÚ"

DNES - 13:06Zahraničné

Maroš Šefčovič bude mať v Európskej komisii na starosť aj medziinštitucionálne vzťahy a transparentnosť.

Von der Leyenová oznámila návrh kandidátov na eurokomisárov aj s portfóliami

Von der Leyenová oznámila návrh kandidátov na eurokomisárov aj s portfóliami

DNES - 12:24Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila v utorok v Štrasburgu návrh zloženia novej exekutívy Európskej únie aj s portfóliami a pridelenou pracovnou agendou pre jednotlivých eurokomisárov.